PEČENÉ KOBLIHY S POLEVOU Z KRVAVÝCH POMERANČŮ

Koblihy jsou naše závislost! Škoda jen, že je nemůžeme jíst tak často. Co si budeme totiž povídat. Cpát se často sladkým, a ještě smaženým, nikdy nic dobrého nepřineslo. Proto je dobré najít variantu, která se chuťově smaženým donutům velmi podobá, a přitom se dá považovat za o něco zdravější verzi. …

ASIJSKÝ SALÁT ZE SOBA NUDLÍ

Miluji nudlové saláty a nechápu, že jsme si je doma nedělali už dříve. Lásku k nim mi prvně vnukla cesta na Maledivy. Zde jsme si je dopřávali každý den jako předkrm na hotelovém menu, a když jsme pak o pár let později navštívili Japonko, láska k nudlovým salátům se ještě více prohloubila. …

KRÉMOVÁ KUŘECÍ POLÉVKA

Zdravím vás v novém roce! Pevně věřím, že jste do něj vstoupili tou správnou nohou! Dnes se hlásím s novým receptem, a protože se jedná o první recept tohoto roku, chtěla jsem přijít s něčím opravdu výjimečným. Tentokrát proto přispívám s naší oblíbenou zimní „vyprošťovací“ polévkou. První novoroční recept si totiž zaslouží vydatnou, ale …

RYCHLÁ SÝROVÁ PIZZA

S každým koncem roku přichází čas, kdy trávím doma s dětmi více času. Venku je zima a tak se nedá podnikat příliš mnoho aktivit. Naopak nastává čas, kdy jsme více času společně v kuchyni. Pečeme cukroví, chystáme vše na vánoce a když vánoční svátky odejdou, vymýšlím vždy nějaké jednoduché jídlo, …

KARAMELOVÁ KOLEČKA

Nic mi nenavodí vánoční atmosféru tak jako pečení vánočního cukroví! V gramofónu naladím vánoční koledy, do sklenice si naliju horký punč, který po chvílích usrkávám, a při popěvování koled začnu tvořit několik tradičních druhů a jeden, který vždy spontánně vznikne. To mě baví snad ze všeho nejvíce! Vymýšlení nového druhu …

ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK

Česká kuchyně, to je moje vzpomínka na dětství. Připomíná mi nedělní obědy u babičky i to, jak jsme se s Františkem skrze Sandtnerkovskou výzvu učily základy vaření. Jídla naší kuchyně jsou opravdové poklady. Jejich příprava se mnohdy může zdát náročná, nemusí tomu tak býti pokaždé. Ano, je pravda, že většina takových …

NADÍVANÉ LILKY

Při naší cestě po Argentině jsme toho ochutnali mnoho, musím však přiznat, že na tyto lilky, o kterým mi vždycky naše argentinská kamarádka Natálka vyprávěla jsme nikde nenarazili. Když jsme se tedy vrátili z cest, poprosila jsem ji, aby mi recept sepsala a já jej mohla doma vyzkoušet. Dlouho se však …

DÝŇOVÉ LÍVANCE

Začala školka a s ní i kolotoč školkových nemocí. No jo no. Dalo se to čekat! Běhám tedy od jednoho k druhému a modlím se, aby to junior nechytil. I přesto se však tyto dny snažíme dělat alespoň trochu příjemné. Kromě dostatku odpočinku, pohádek, pitného režimu a poklidné zábavy, ordinuji …

PLNĚNÉ DÝNĚ

Podzime vítej!  Těším se z padajícího listí, které nabývá nádherných barev i ze sychravého počasí, které s sebou přineslo chladný vzduch, mrholení a déšť. Ráda se pak po mokré procházce zachumlám do teplé deky, zapálím voňavou svíčku a uvařím si některé ze svých oblíbených, podzimně laděných pokrmů. Podzim totiž pro mě není …

SUŠENÁ RAJČATA

Sezóna rajčat je pomalu u konce a já mám pro vás jeden tip, jak hojnou úrodu zpracovat. Rajčata se u nás jedí ve velkém. Milujeme je čerstvá na chléb, tepelně upravená do různých pokrmů a vždy když jich je dostatek, snažíme se je zpracovat tak, abychom se jimi dostatečně nazásobili …

BATATA HARRA

Batata Harra je jídlo, které v Emirátech určitě neminete, a to je dobře. Je totiž skvělé! Pochází z libanonské kuchyně a je velmi oblíbenou součástí takzvané mezze hostiny. Často se tedy podává spolu s hummusem (recept ZDE), baba ganoush (recept ZDE), muhammarou (recept ZDE), salátem Tabouleh (recept ZDE) a falafelem (recept ZDE). …

ZALOUK

Jestli jsem něčemu při naší cestě po SAE propadla, je tomu jednoznačně zalouk. Jídlo, které jsem doposud neznala, a které mi je nyní krásnou vzpomínkou na arabské státy. Jak už jsme totiž zmiňovali v receptu na tabbouleh (ZDE), Spojené Arabské Emiráty jsou vyhlášené prolnutím kultur, což se na jejich kuchyni značně …

KORPUSKY

Venku je horko, ovoce dozrává, a i přestože slunce šponuje letní teploty na maximum, já bych si dala nějaký chutný dezert. Tyto chvíle se mi však nechce trávit příliš času v kuchyni a představa rozpálené trouby, ze které bych moučník vytáhla, mě snad i děsí. I pro tuto chvíli mám však …

TABBOULEH

Podívat se po pár letech opět do Emirátů pro nás bylo krásnou zkušeností plnou nejen odpočinku, krásných zážitků, ale také dobrého jídla. Zavzpomínali jsme na naši poslední cestu do Dubaje a ochutnali vše, co nám z této poslední cesty utkvělo ve vzpomínkách. Hummus, shawarma, babaganoush a mnoho dalšího. Tyto recepty najdete …

LEVANDULOVÝ SIRUP

Jaro i léto je plné bylin, které jsou jak dělané na výrobu medů a sirupů, proto se tak u nás toto období nikdy neobejde bez smrkového či pampeliškového medu, bezového sirupu a sirupu z levandule. Na žádný z nich nedáme dopustit, ten levandulový jsme si však v posledních letech oblíbili nejvíce, a proto …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena