Markéta a František Lorencovi
ABSOLUTNÍ VÍTĚZ Foodblogu roku 2020 a VÍTĚZ v kategorii inspirace z cest 2020
Příběh foodblogu Neplecha na plechu
Psal se 1. leden 2016 a my tento den považovali za ideální chvíli k tomu začít něco, co jsme ještě nezkusili. Nikdy jsme nepatřili mezi ty, kteří si s příchodem nového roku dávají nová předsevzetí. Vždy jsme byli spíše těmi, kteří žijí chvílí okamžiku, a to, co chceme, se snažíme měnit hned. Tehdy tomu však bylo jinak.
Seděli jsme v kuchyni u našeho jídelního stolu, dojídali jsme poslední vánoční cukroví a přemýšleli nad uplynulým rokem, který byl pracovně velmi náročný. Měli jsme málo času na sebe a chtěli jsme to změnit. Přišel čas, abychom našli společnou aktivitu, která by nás bavila a náš společný čas vedla smysluplným směrem. Tehdy vznikl blog Neplecha na plechu.
Na tomto blogu sdílíme lásku k vaření, cestování a poznávání cizokrajné kuchyně.
Markéta a František Lorencovi
Ani nevím, kde se ve mně ta vášeň k pečení vzala. Možná to mám po svém pradědečkovi, který byl vyhlášeným cukrářem tady u nás na Liberecku a v naší rodině započal generaci vášnivých domácích pekařů. Ano, i já patřím do této generace a pyšně si tak v hlavně nosím mnoho vzácných dědečkových receptů, jež jsou pro mě velkým pokladem, a doufám, že je jednou také generačně předám. Pečení prostě miluji, a proto se u nás peče prakticky pořád. Na druhou stranu jsem musela uznat, že dorty a koláči se nemůžeme cpát od rána do večera, a to, že František velmi rád jí, je sice pěkné, ale hladový krk to nezasytí. Já uměla péct, František jíst, ale ani jeden jsme neuměli vařit. Pořád jsme doma točili těstoviny na tisíce způsobů, ale chyběly nám základní znalosti v kuchyni, které by nás ve vaření posunuly dál. Jak připravit domácí těstoviny? Jak na domácí pečivo? Jak na dokonale propečený steak? Chtěla jsem to všechno vědět, a tak mě najednou napadla činnost, kterou můžeme dělat spolu. Budeme vařit!
Do rukou jsme vzali starou prvorepublikovou kuchařku Marie-Janků Santnerové a každý večer, když jsme přišli domů z práce, jsme uvařili jeden pokrm z této knihy. Tuto naši cestu jsme současně sepisovali na tento blog a každý recept doplnili o naši zkušenost s ním a poznámky, co například příště udělat lépe. Během roku jsme si tak prošli přípravou všech tradičních receptů české kuchyně tak, jak se dělávala za našich prababiček, a díky tomu nabyli v kuchyni mnoho nových zkušeností, které nás posunuly dále a my tak mohli propojit zkušenosti z vaření s cestováním.
Už od začátku našich společných dní jsme se zamilovali do poznávání světa a jeho kuchyní, jejíž chutím na cestách propadáme. Jsme vždy překvapeni, co nového opět objevíme a kolik nových receptů získáme. Zážitky i recepty během našich cest sepisujeme do deníků a jednou za čas je vytáhneme, abychom zavzpomínali na ty krásné chvíle v dalekých krajinách. Každý rok vyrážíme za poznáním kuchyně jiných států, bavíme se s místními a učíme se od nich autentické recepty, které Vám přinášíme formou blogu i našich cestovatelských knih.
V následujících řádcích naleznete nejen naše ozkoušené recepty z cest, ale formou Sandtnerkovské výzvy i ty, které jsme dělali prvně. Tyto prvotiny vás provedou začátky našeho vaření a více tak přiblíží tradiční a poctivou českou kuchyni.
Ocenění
ABSOLUTNÍ VÍTĚZ Foodblogu roku 2020
VÍTĚZ v kategorii inspirace z cest 2020
Naše produkty
Po několika letech vaření, experimentování a blogování jsme v říjnu 2019 napsali první knihu Neplecha na plechu, která kombinuje recepty a naše cestovatelské příběhy. O rok později v září 2020 jsme vydali novou knihu Neplecha na plechu zaměřenou na snídaně a svačinky (nejen) pro děti. V roce 2021 můžete poprvé koupit také naše originální dřevěné talířky pro děti.
Kuchařka a cestovatelský deník
Kniha plná autentických receptů z cest, zároveň je však i deníkem, který vás formou krátkých příběhů zanese do atmosféry 18 světových destinací. Nahlédnete do kuchyní tamějších obyvatel a formou 111 známých i méně známých jídel se jejich kuchyní provaříte. Kniha je inspirací pro všechny, kteří mají rádi pestrost v jídlech a rádi sní o dalekých končinách.
Snídaně a svačinky pro děti
Kuchařka s 57 recepty na snídaně a svačinky pro děti všech věkových kategorií a současně také více než 100 nápadů, jak taková jídla nazdobit, aby byla pro děti lákavá. Kromě nich je kniha doplněna i o velké množství poznámek o potravinách a povídání o dětské výživě z pohledu nutriční terapeutky, se kterou byla celá kniha konzultována.
Originální talířky vyrobené z dubového dřeva a ošetřenými olejovým voskem pro styk s potravinami. Věříme, že díky jedinečnému designu získají dobrý vztah k jídlu i zarputilí nejedlíci.
Vzděláváme se
- 2/2021 kurz food fotografie s Šárkou Babickou
- 7/2019 kurz přípravy masa (ČR)
- 5/2019 kurz přípravy kváskového chleba s Maškrtnicí (ČR)
- 6/2018 kurz tyrolské kuchyně (Rakousko)
- 4/2018 kurz kreolské kuchyně (Maledivy)
- 2/2016 kurz indonéské kuchyně (Bali)
Cestujeme a jíme
Napsali o nás
- BLOGGERSRE Rozhovor s Markétou a Františkem
- BEZHLADOVENI.CZ Rozhovor s Markétou a Františkem z Neplecha na plechu
- MARIANNE speciál zima 2020 (Jak se žije foodblogerkám)
- FOOD 12/2020 (Cukroví napečené s láskou)
- PRIMA FRESH podzim 2020 (O nové knize Neplechy na plechu – Snídaně a svačinky)
- APETIT 10/2020 (O nové knize Neplechy na plechu – Snídaně a svačinky)
- FOOD 10/2020 (O nové knize Neplechy na plechu – Snídaně a svačinky)
- REFLEX 9/2020 (O nové knize Neplechy na plechu – Snídaně a svačinky)
- FOOD 8/2020 (Na foodblogerské svatbě)
- FOOD 11/2020 (Co vaří a pečou foodblogeři v karanténě)
- FOOD 12/2020 (Jídla z filmů)
- APETIT 12/2019
- APETIT 02/2018 (Zaostřeno na blog Neplecha na plechu)
Buďte ve spojení
Chcete se o nás dozvědět více a být ve spojení? Spojte se s námi na sociálních sítích. Nejaktivnější jsme na Instagramu, kam každý den přidáváme aktuality z našeho foodblogového života.