CHEESECAKE KOSTKY S REBARBOROU, JAHODAMI A CRUMBLE VRSTVOU
Porce 16Kostek
Příprava 1 hourhodina
Co budete potřebovat
Na drobenku:
2lžičkyskořice
320govesných vloček
200ghladké mouky
250gmásla
80gtřtinového cukru
Na krém:
600gsmetanového sýra (Lučina, Philadelphia)
60gmoučkového cukru
150gjogurtu
100mlsmetany na šlehání
2vejce
2žloutky
Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
vanilkový extrakt
Na ovocnou náplň:
250grebarbory
250gjahod
30gkrupicového cukru
Postup
Dno hranaté formy vyložíme pečicím papírem.
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Rebarboru a jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme cukr, promícháme a odložíme stranou.
Nyní si připravíme drobenkovou směs. Mouku, vločky a skořici promícháme. Pak v menší misce utřeme máslo s cukrem a následně přisypeme sypkou směs, kterou promícháme vařečkou. Poté rukou směs lehce nadrolíme, aby byla sypká s většími hrudkami.
Dvě třetiny směsi nasypeme na dno formy, rovnoměrně ji rozprostřeme a sklenicí či stěrkou uhladíme. Formu vložíme do trouby a základ takto pečeme 10 minut. Zbylou drobenku zatím odložíme do lednice, aby se zpevnila.
Když je korpus hotový, necháme jej lehce vychladnout.
Nyní začneme pracovat na krému. Smetanový sýr utřeme v míse tak, aby byl hezky hladký a bez hrudek. Pak přidáme cukr a promícháme. Následně přimícháme jogurt, smetanu, vejce, žloutky, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a vanilku. Vše umícháme v hladký krém a nalijeme na zchladlý korpus do formy. Lehce jej zespoda poplácáme, aby odešly přebytečné bublinky a rovnoměrně na něj poklademe ovoce.
Na závěr dort posypeme zbylou drobenkou.
Dort pečeme v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 35 minut nebo dokud drobenka nezhnědne a vrstva cheesecake neztuhne (Pokud se ještě lehce chvěje, nevadí.).
Před podáváním necháme dort v lednici zcela vychladnout a to nejlépe do druhého dne.