Brambory omyjeme, vložíme ho hrnce, celé je zalijeme vodou, osolíme a okmínujeme a dáme vařit. Takto je vaříme do měkka zhruba 20 minut (záleží na jejich velikosti). Když jde do brambory bez většího odporu zapíchnout vidlička, scedíme je a necháme je zcela vychladnout.
Máslo necháme povolit tak, aby šlo dobře roztírat. Když tomu tak je, vložíme ho do misky, přidáme prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.
Když jsou brambory chladné, rozboucháme je. Nejprve je vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a pak je po jedné stlačíme dnem skleničky tak, aby byly placaté. Následně je potřeme ochuceným máslem.
Takto připravené brambory vložíme do trouby a pečeme je při teplotě 200 °C zhruba 50 minut, nebo tak dlouho, dokud nezískají lehce nazlátlou barvu.
Na zálivku smícháme kostku žervé, jogurt, majonézu, hořčici, citrónovou šťávu, kopr sůl a pepř. Přidáme nadrobno nakrájenou okurku, obě papriky a na kolečka nakrájenou nať. Vše promícháme.
Když jsou brambory upečené, necháme je vychladnout. Pak dvě třetiny z nich nasypeme k připravenému salátu a zamícháme. Na závěr poslední třetinu nasypeme na vrch a můžeme podávat.