Hranatou formu vyložíme pečicím papírem (Dno i boky).
Máslo nakrájíme na menší kousky a utřeme jej s cukrem do nadýchané pěny. Přidáme vanilku a žloutky. Promícháme.
Hladkou mouku prosejeme do misky a promícháme ji s kypřicím práškem. Pak tuto sypkou směs zapracujeme do utřeného másla se žloutky a přesuneme ji do formy, kde ji dnem skleničky rovnoměrně uhladíme.
Základ ve formě potřeme rovnoměrně džemem a necháme chvíli odpočívat v lednici.
Nyní si připravím těsto na švýcarskou pusinku. Bílky nalijeme do mísy (Bílky budeme šlehat v horké lázni, proto si připravíme velký hrnec, do kterého nalijeme vodu a poté i velkou mísu, která na hrnec bude pasovat tak, aby se do hrnce vešla a nebyla ponořená ve vodě.).Přidáme krupicový cukr. Mísu položíme na hrnec. Zapneme plotýnku a bílky šleháme, dokud nebudou mít teplotu okolo 60 °C (Použijte teploměr. Pokud ho nemáte, šlehejte, dokud sníh není hladký a vy při promnutí mezi prsty již necítíte žádný cukr.). Pak mísu stáhneme z plotny a po lžících zašleháváme moučkový cukr, dokud není sníh krásně nadýchaný a hladký. Nakonec přidáme vanilku a kokos a stěrkou je do sněhu opatrně zamícháme.
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Sníh přendáme na vychladlý základ. Dobře ho na něm rozprostřeme (Zde dejte pozor, ať je sníh rozetřený rovnoměrně, ať se dobře propeče.) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut.
Po upečení necháme dort zcela vychladnout a až poté krájíme (Nelekněte se. Dort během pečení hezky nabyde a po vyjmutí ztratí na objemu. Toho se nebojte. To je normální.)
Chod: Dezert
Kuchyně: Novozélandská, Nový Zéland
Klíčová slova: Lehký dezert, Nový Zéland, Řezy, Shortbread, Švýcarská pusinka