100gposypkyhodí se ovesné vločky, hrubozrnná sůl, mák i nejrůznější semínka
Postup
Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich zadělávat kvásek, tak aby se nám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolíme droždí, přisypeme cukr, 1 lžíci mouky a 3 lžíce mléka. Z těchto surovin umícháme husté těstíčko, které necháme 15 minut kynout.
Mezitím, co nám kvásek kyne nasypeme do mísy zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, zbylé mléko, jemně strouhaný parmezán, změklé máslo a vejce. Vše promícháme, vysypeme na pracovní plochu a z této směsi vypracujeme hladké kompaktní těsto, které vrátíme zpět do misky a přikryté jej necháme kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Ze 2 dílů vypracujeme 20 malých bochánků, které vyskládáme do kruhu na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého dílu vypracujeme bochánek na hlavičku a poté hada, ze kterého vytvoříme nožky a růžek. Z kusu můžeme vytvořit také ouško a ocásek. Beránka necháme alespoň 15 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Beránka potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme oblíbenými semínky.
Banketky pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30 minut.