Hummus, název který jisto jistě zarazí né jednoho strávníka. Neznalí mohou být větou: “Dnes si dáme k jídlu hummus,” trochu zaskočeni, ale těm, jež jsou v obraze, dozajista srdce zaplesá. Není totiž humus jako Hummus! Když jsem poprvé doma v souvislosti se stravováním vyslovila slovo Hummus, Frantův děs v očích jasně napovídal, že se bojí další hladové soboty. Po prvním ochutnání však bylo vše jinak a já jen uronila slzu nad vyleštěnou miskou. Ani jsem si nelízla!
Hummus je lahodná cizrnová kaše s přísadou sezamové pasty. Hummus si můžete doma udělat během pár minut a s minimálním nepořádkem. Je jen na vás jakou variantu chutí zvolíte, já jsem v tomto receptu odrazila svou lásku k řepě a vytvořila tuto řepnou bombu, která bude chutnat určitě i vám.
Co budete potřebovat:
- Konzerva naložené cizrny (400 g),
- 1 menší řepa,
- ciabattu,
- 30 ml sezamové pasty Tahini,
- 2 stroužky česneku,
- lžička citrónové kůry,
- šťáva z půlky citrónu,
- sůl,
- pepř,
- olivový olej.
Do misky si vložíme scezenou cizrnu, na menší kousky nakrájenou uvařenou řepu, sezamovou pastu, prolisované česneky, citrónovou kůru i šťávu, sůl a pepř a vše rozmixujeme do hladka. Na závěr si na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm ciabattky. Hummus pak podáváme na nich nebo v misce pokapané olivovým olejem.
Doba přípravy 15 minut (pokud nemáte uvařenou řepu tak + 1 hodina) s náročností 0/5. Porce pro 2 osoby.
Tak tohle musím rozhodně zkusit, spojení řepy a hummusu…mmm <3