Pokud jste stejně jako já milovníky rychlých a lehkých jídel, tak dnešní recept je pro vás dělaný jak na míru. Zrovna si tak říkám, že je to už pěkná doba, co jsem kuskus dělala naposled. Franta totiž z nějakého nepochopitelného důvodu kouzlu této krupicové potraviny nepropadl a tak u nás tato strava má v jídelníčku svoje místo pouze sporadicky. Doma si ho dělám pouze pro vlastní potřebu a hlavně v době, kdy mám byt jen sama pro sebe. Stále totiž zastávám názor, že se jedná o chutné jídlo, které musí potěšit snad každého a já o něj rozhodně nechci přijít.
Co budete potřebovat:
- 400 ml hovězího vývaru,
- 200 g kuskusu,
- 1/2 salátové okurky,
- 12 černých oliv,
- 1/2 avokáda,
- 100 g balkánského sýra,
- 2 červené kapie,
- chilli,
- 2 stroužky česneku,
- petržel,
- olivový olej,
- sůl.
Nejprve si nakrájíme okurku, avokádo, olivy a balkánský sýr. Poté si na plech položíme omyté papriky a vložíme je do trouby pod gril. Papriky tam necháme do začernání zhruba 10 minut (povrch se musí opálit do černa, aby šel sloupnout) a pak je vložíme do mísy a pečlivě obalíme fresh folií. Takto zabalené papriky necháme zapařit 10 minut. Mezitím si na pánvi osmažíme na olivovém oleji kuskus. Vedle pánve si v kastrolu necháme přivést k varu vývar, a jakmile začne bublat, nalijeme jej na opražený kuskus v poměru 1:1,6 (Nevíš jak správně uvařit kuskus?). Kuskus necháme chvíli odstát a mezitím si oloupeme papriky. Pokud se vám podařilo papriky dobře zapařit, s loupáním nebudete mít problém. Oloupané papriky nakrájejte na drobno, přidejte k nim prolisovaný česnek a dle chuti sůl a chilli, takto vzniklou “omáčku” přidejte ke kuskusu a poctivě promíchejte, pak už jen stačí směs smíchat se zeleninou a balkánem a oběd máte hotov, tak dobrou chuť!
Doba přípravy 45 minut s náročností 2/5. Problém může nastat pouze v případě, že vám pečená paprika nepůjde oloupat. Porce pro 2 osoby.
To vypadá skvěle, taková jídla mám nejradši 🙂
HAUTE BASICS urban decay giveaway
Kuskus miluje celá naše rodina.
Přeji další skvělé recepty. Jarka