Bramborový guláš je takové rychlé chalupářské jídlo. Jelikož jsme dopředu věděli, že nebudeme doma před šestou hodinou, nechtěli jsme dnešní Sandtnerkovskou výzvou strávit celý večer. Navíc i přesto, že se jedná o bezmasý pokrm, je to velmi syté a zároveň i chlapské jídlo, které Frantovi po náročném dni skvěle bodlo. Důležité je i uvědomit si, že 40 dní před Velikonocemi bychom měli z jídelníčku vynechat maso a tak nám tento recept do tohoto půstu skvěle zapadl.
Co budete potřebovat:
- 1 kg brambor,
- 30 g sádla,
- 40 g cibule,
- sůl,
- kmín,
- koření paprika,
- lžíce škvarečků (nebo 4 lžíce kysané smetany a 20 g mouky).
Recept podle Sandtnerky:
Oloupané, syrové brambory nakrájíme na tenké plátky. Drobně nakrájenou cibulku usmažíme na sádle, brambory do ní vložíme, přidáme sůl, kmín a papriku. Vše zamícháme, zalijeme asi do poloviny vodou a dusíme dokud brambory nezměnknou. Je-li třeba, podlijeme brambory, aby nevysmahli. Též můžeme do brambor přidat několik škvarků nebo zalíti kyselou smetanou s umíchanou moukou a ještě povařit.
Při vaření bramborového guláše jsme postupovali stejně jako paní Sandtnerová. Pouze na konci jsme zvolili místo škvarků variantu se smetanou, která guláš příjemně zjemní.
Doba přípravy zabere 1 hodinu s náročností 1/5. Várka vydá na 4 porce.