Bábovka je jedním z receptů, které nám připomínají naše dětství. A jak by taky ne! Není totiž babička, která by ji nedělala a každá babička byla díky mnoha letům praxe přeborníkem v bábovkovém pečení. Pokud i vy se chcete ve vašem pekařském umění babiččiným bábovkám vyrovnat, zkuste tento recept od paní Sandtnerové! Okouzlí totiž nejen vás, ale i všechny, kdo ji od vás ochutnají. Zapomeňte na olejové bábovky, které budete mít druhý den suché jako prašná cesta a udělejte si trochu času na tuto kynutou obdobu, jež budete moci konzumovat celý týden. Upřímně však pochybujeme, že vám vůbec do druhého dne zůstane!
Co budete potřebovat:
- 450 g polohrubé mouky,
- 250 ml mléka,
- 80 g cukru,
- 3 žloutky,
- 120 g másla,
- 25 g droždí,
- 50 g rozinek.
- citrónová kůra,
- mletá vanilka,
- sůl,
- máslo a strouhanka na vymazání formy.
Recept podle Sandtnerky:
Do ohřáté mísy si dáme mouku, cukr, sůl, citrónovou kůru a mletou vanilku. Potom do ní nalijeme vykynutý kvásek z droždí, trochu cukru, mouky a vlahého mléka, přidáme ve zbytku vlahého mléka umíchané žloutky a rozehřáté máslo a vypracujeme řidčí těsto, přidáme rozinky a dobře je zamícháme. Bábovkovou kamennou nebo železnou formu vymažeme dobře syrovým máslem, vysypeme houskou, těsto do ní nalijeme a dáme vykynout na 45 minut. Potom bábovku upečeme v mírnější troubě asi 1 hodinu. Prochladlou bábovku vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem.
I tentokrát jsme postupovali podle návodu paní Sandtnerové, ale díky tomu, že již máme trochu zkušeností s pečením, tak jsme si dovolili provést dvě menší změny. Za prvé jsme použili méně vajíček. Díky tomu, že naše forma na bábovku je opravdu velká, použili jsme jednou tak velké množství surovin a toto množství zahrnuje 6 vajec, což nám přijde hodně a tak jsme použili pouze 4, což bábovce vůbec neubralo na kráse. Druhou změnou jsou rozinky, které jsme zvyklí namáčet do rumu a namočili jsme je do rumu i zde. Oba s Frantou sice máme s rozinkami problém, nechutnají nám, ale oba moc dobře víme, že bábovce dodají šmrnc a naštěstí se z ní dají vyďoubat, takže i když jsou tyto hrozny tak hrozný, necháváme je tam! Proto je tam nechte i vy. Na závěr už zbývá jen dodat, že bábovku jsme pekli na 175 °C. Zbylý postup je už stejný a my doporučujeme se jím řídit.
Poznámky:
- Není potřeba dodržet množství vajec podle paní Sandtnerové, můžete použít i méně.
- I když nemáte rádi rozinky, použijte je a ještě je namočte do rumu.
- Bábovku nechce ve formě zcela vychladnout. Jedná se o kynuté těsto a tak pokud ji vyklopíte ještě za tepla, je vysoce pravděpodobné, že se vám srazí!
Doba přípravy 2 hodiny (+ 1 hodina chladnutí) s náročností 2/5. Množství podle paní Sandtnerové je na klasickou menší bábovku a vystačí tak pro 4 osoby odpoledne k čaji.
Bábovky milujem a táto vyzerá skvele! 🙂
partofnicol.blogspot.sk
Vyzerá veľmi chutne! Ale ja sa asi nikdy nedonútim dať do bábovky hrozienka 😀
Mňam, hneď by som si dala 🙂
Tak ta vypadá opravdu velice lákavě :o) Martina