Když Franta doma objeví sušenky, je jak protržený, a než se člověk naděje, jediné co po sušenkách zbyde, jsou cestičky z drobečků, které mu odpadly od pusy. Většina kupovaných sušenek však obsahuje velký poměr cukru, a tak abych z něj za chvíli neměla kouli, kterou sotva někam dovalím, začala jsem hledat recept, který by mi chuťově i poměrově vyhovoval. Do tajemství
pečení sušenek jsem pronikala poměrně dlouho. Po mnoha
pokusech, kdy některé ani nešly odlepit od pečícího papíru, vám konečně mohu s radostí oznámit, že jsem objevila ten správný
poměr a správnou kombinaci surovin, která nám obou naprosto vyhovuje.
pečení sušenek jsem pronikala poměrně dlouho. Po mnoha
pokusech, kdy některé ani nešly odlepit od pečícího papíru, vám konečně mohu s radostí oznámit, že jsem objevila ten správný
poměr a správnou kombinaci surovin, která nám obou naprosto vyhovuje.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 45 minut (+ odležení)
Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek):
- 300 g hladké mouky,
- 200 g másla,
- 120 g moučkového cukru,
- 1 vejce,
- kůra z 1 bio citrónu,
- 1/2 lžičky jedlé sody,
- 2 lžičky čaje Earl Grey.
Postup:
- Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme čaj earl grey, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto (Těsto příliš dlouho nezpracovávejte ať jej nezapaříte, sušenky by pak nebyly tak krásně měkké.)
- Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo a v lednici jej necháme do druhého dne uležet (Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny. Uležení je důležité, aby se Vám s těstem dobře pracovalo.).
- Z odpočinutého těsta vytvarujeme 40 kuliček a potravinářským razítkem je zploštíme a vyrazíme jim příslušný tvar.
- Sušenky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a poté je pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 12 – 15 minut.
Markétko, máte, prosím, vyzkoušeno, jak dlouho sušenky vydrží? Samozřejmě pokud se dřív nesní 🙂 Děkuji.
Dobrý den Ájo, většinou se s ní rychle. Myslím, že déle jak měsíc jsem je nikdy doma neměla. Myslím si však, že pokud by byly uchovávány v lednici, vydrží i déle.