SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 18: ZELENINOVÝ NÁKYP

3.5K
Nákypy
u nás doma nikdy moc nefrčely. Jediný nákyp, který známe je ten rýžový
se švestkami a tak když jsme v Sandtnerce uviděli tento zeleninový,
nedokázali jsme si představit, zda nám toto spojení zeleniny s rýží
bude chutnat. Po pravdě řečeno Frantu tento recept na první pohled vůbec
neoslovil a já ho chtěla zkusit jenom, protože měl v názvu zeleninu. Po
přečtení receptu mne však paní Sandtnerová přesvědčila o tom, že nákyp
nemusí být jenom z rýže a my se tedy rozhodly přiučit se něčemu novému a
recept zvolili pro dnešní výzvu. 
 
Nákyp
předčil naše očekávání a zároveň vyřešil náš problém se zítřejším
obědem. Je to totiž ideální varianta jídla do krabičky, které vás v
práci zasytí a přitom se nebudete cítit jako pecka!
Co budete potřebovat:
  • 600 g zeleniny (kapusty, mrkve, kedlubny, celeru, květáku),
  • 150 ml mléka,
  • 70 g másla,
  • 100 g mouky,
  • 4 vejce,
  • 20 g paramazánu,
  • zelená petržel,
  • sůl.

Recept podle Sandtnerky:

Očištěnou kapustu, mrkev, celer, kedlubnu a květák uvaříme ve slané vodě do měkka. Měkkou vychladlou zeleninu nakrájíme na malé kostky. V kastrole v mléce povaříme sůl s máslem, načež přisypeme mouku, na plotně umícháme husté těstíčko a dáme vychladnout. Do studeného těstíčka zamícháme žloutky, přidáme připravenou zeleninu a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdornou nákypovou formu vymažeme máslem, naplníme směsí, povrch pokropíme máslem a v mírně vytopené troubě pečeme 25 minut. Před podáváním posypeme nákyp strouhaným parmazánským sýrem a ozdobíme zelenou petrželkou.
Postup paní Sandtnerové jsme následovali do detailů, lišili jsme se pouze v době pečení a vrchní ozdobě. Troubu jsme vytopili na 180 °C a místo 25 minut pekli jednou tak dlouhou dobu (50 minut). Při servírování na talíř jsme zjistili, že nám došla petrželka, a tak jsme místo ní navrch použili řeřichu, která nákypu dodala ještě větší šmrnc!
Doba přípravy činila 1,5 hodiny s náročností 2/5. Množství vydá pro tři osoby. 

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Teda vypadá to vážně skvěle a určitě i chutná!
    http://www.jdeocestu.blogspot.cz

  2. Unknown says:

    máš super blog so skvelými receptíkmi a tie kvalitné fotky len tak dalej ♥

    TeenMumy

  3. Unknown says:

    pááni no vzhledem to vypadá dobře ale ted by mě zajímalo jak to muže chutnat:)!

    1. Markéta says:

      No samozřejmě báječně! 🙂

  4. Unknown says:

    Mňam, to vyzerá lahodne. Kiežby som mala niekoho, kto by mi toto uvaril 😀 lebo ja v kuchyni teda veľký preborník nie som

    Bari Bircak

  5. KatkaInk says:

    Vyzerá to zaujímavo, možno to skúsim spraviť, ale neviem či sa mi to tak skvelo podarí. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena