Nákypy
u nás doma nikdy moc nefrčely. Jediný nákyp, který známe je ten rýžový
se švestkami a tak když jsme v Sandtnerce uviděli tento zeleninový,
nedokázali jsme si představit, zda nám toto spojení zeleniny s rýží
bude chutnat. Po pravdě řečeno Frantu tento recept na první pohled vůbec
neoslovil a já ho chtěla zkusit jenom, protože měl v názvu zeleninu. Po
přečtení receptu mne však paní Sandtnerová přesvědčila o tom, že nákyp
nemusí být jenom z rýže a my se tedy rozhodly přiučit se něčemu novému a
recept zvolili pro dnešní výzvu.
u nás doma nikdy moc nefrčely. Jediný nákyp, který známe je ten rýžový
se švestkami a tak když jsme v Sandtnerce uviděli tento zeleninový,
nedokázali jsme si představit, zda nám toto spojení zeleniny s rýží
bude chutnat. Po pravdě řečeno Frantu tento recept na první pohled vůbec
neoslovil a já ho chtěla zkusit jenom, protože měl v názvu zeleninu. Po
přečtení receptu mne však paní Sandtnerová přesvědčila o tom, že nákyp
nemusí být jenom z rýže a my se tedy rozhodly přiučit se něčemu novému a
recept zvolili pro dnešní výzvu.
Nákyp
předčil naše očekávání a zároveň vyřešil náš problém se zítřejším
obědem. Je to totiž ideální varianta jídla do krabičky, které vás v
práci zasytí a přitom se nebudete cítit jako pecka!
předčil naše očekávání a zároveň vyřešil náš problém se zítřejším
obědem. Je to totiž ideální varianta jídla do krabičky, které vás v
práci zasytí a přitom se nebudete cítit jako pecka!
Co budete potřebovat:
- 600 g zeleniny (kapusty, mrkve, kedlubny, celeru, květáku),
- 150 ml mléka,
- 70 g másla,
- 100 g mouky,
- 4 vejce,
- 20 g paramazánu,
- zelená petržel,
- sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Očištěnou kapustu, mrkev, celer, kedlubnu a květák uvaříme ve slané vodě do měkka. Měkkou vychladlou zeleninu nakrájíme na malé kostky. V kastrole v mléce povaříme sůl s máslem, načež přisypeme mouku, na plotně umícháme husté těstíčko a dáme vychladnout. Do studeného těstíčka zamícháme žloutky, přidáme připravenou zeleninu a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdornou nákypovou formu vymažeme máslem, naplníme směsí, povrch pokropíme máslem a v mírně vytopené troubě pečeme 25 minut. Před podáváním posypeme nákyp strouhaným parmazánským sýrem a ozdobíme zelenou petrželkou.
Postup paní Sandtnerové jsme následovali do detailů, lišili jsme se pouze v době pečení a vrchní ozdobě. Troubu jsme vytopili na 180 °C a místo 25 minut pekli jednou tak dlouhou dobu (50 minut). Při servírování na talíř jsme zjistili, že nám došla petrželka, a tak jsme místo ní navrch použili řeřichu, která nákypu dodala ještě větší šmrnc!
Doba přípravy činila 1,5 hodiny s náročností 2/5. Množství vydá pro tři osoby.
Teda vypadá to vážně skvěle a určitě i chutná!
http://www.jdeocestu.blogspot.cz
máš super blog so skvelými receptíkmi a tie kvalitné fotky len tak dalej ♥
TeenMumy
pááni no vzhledem to vypadá dobře ale ted by mě zajímalo jak to muže chutnat:)!
No samozřejmě báječně! 🙂
Mňam, to vyzerá lahodne. Kiežby som mala niekoho, kto by mi toto uvaril 😀 lebo ja v kuchyni teda veľký preborník nie som
Bari Bircak
Vyzerá to zaujímavo, možno to skúsim spraviť, ale neviem či sa mi to tak skvelo podarí. 🙂