Znojemská omáčka je klasický český pokrm, který by měl umět uvařit každý Čech! Ano, to je pravda a jelikož i my s Frantou jsme Češi, nemůžeme si tady na internetu dělat ostudu. Přijali jsme tedy nápravná opatření a pustili se do toho. Jaký by přeci měla Sandterkovská výzva smysl, kdybychom do ní nezahrnuli naše národní jídla?! Nemohli jsme tedy tento recept paní Sandtnerové z výzvy vynechat a přichystali ho k nedělnímu obědu. Podobný recept jsme už z této knihy vyzkoušeli (dušený roštěnec), a díky tomu jsme mohli čerpat z nabytých zkušeností, které nám pomohli jídlo posunout zase o level výše. Tyto omáčky se nám prostě nikdy neomrzí! Kořenová zelenina jim dodá šmrnc a z nás tak dělá milovníky České kuchyně.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg nízkého boku (roštěnce),
- 50 g slaniny,
- 2 menší kyselé okurky,
- sůl,
- 80 g másla,
- kořenová zelenina,
- 50 g cibule,
- 2 zrnka nového koření,
- 4 zrnka pepře,
- citrónová kůra i štáva,
- 30 g chleba,
- 20 g mouky,
- 1/16 červeného vína (62 ml),
- 10 g cukru.
Recept podle Sandtnerky:
Hovězí nízký bok lehce opereme, osolíme, protáhneme na klínky nakrájenou slaninou a kyselou okurkou. Pak ho dusíme jako šťavnatou pečení s tím rozdílem, že při dušení přidáme kousek chleba. Do hotové procezené omáčky nakrájíme na drobné kostičky kyselou okurku.
Šťavnatá pečeně: Maso udusíme do měkka jako hovězí pečeni.
Hovězí pečeně: V kastrole na rozpáleném másle usmažíme do červena na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer a cibuli, vše zalijeme vodou, přidáme zrnka pepře, nové koření. Do toho vložíme maso, přiklopíme poklicí a dusíme v troubě při mírném ohni do měkka. Mezi dušením maso obrátíme a poléváme šťávou. Je-li třeba přilijeme do šťávy trochu vařící vody. Měkké maso vyndáme a nakrájíme na plátky. Zbývající šťávu z masa dáme vypéci, potom zasypeme moukou, kterou dáme zasmažit, zalijeme ji odvarem z kostí nebo jen horkou vodou, řádně povaříme, prolisujeme sítem a povaříme ještě 5 – 10 minut. Pak do omáčky přidáme nakrájenou hovězí pečeni a podáváme.
Recept pro nás tentokrát představoval několik otázníků. Nejprve jsme museli pročíst několik receptů abychom pochopili jak máme postupovat, a poté jsme zjistili, že v konečné fázi ani nevíme kam přijde to víno. Postupovali jsme tedy následovně. Maso jsme si přišpikovali a osolili. Na pánvi jsme si na másle osmažili kořenovou zeleninu s cibulí o celkové hmotnosti 80 + 50 g a zeleninu spolu s masem šoupli dusit do trouby vyhřáté na 180 °C na 4 hodiny. Maso jsme mezitím dvakrát obrátili a občas polili okolní šťávou na na závěr přidali chléb. Jelikož omáčka byla dostatečně hustá, zředili jsme ji vodou, propasírovali a nedále nezahušťovali moukou. Okurku jsme nevkládali přímo do omáčky ale spolu s nakrájenou cibulkou dali zvlášť do misky. Omáčku jsme podávali s rýží.
Doba přípravy 4,5 hodiny s náročností 3/5. Množství vydá pro 6 osob.