Polévky mám velmi ráda, ale mám-li být upřímná, jako malá jsem je moc ráda neměla. Je to asi tím, že jsme často jedli u babičky, která dělala velmi mastné vývary a ty mi k srdci prostě nepřirostli. Děda si navíc nikdy neodpustil větu: “Polívka je grud a kdo ji není ten je špunt.” No a tím tomu nasadil korunu. Polévky jsem přestala jíst úplně a vrátila se k nim až po mnoha letech, kdy jsme se s Frantou přestěhovali do vlastního a já musela začít vařit. Co se týče polévek, vařila jsem pouze krémy a tak když už jsme se rozhoupali k Sandtnerkovské výzvě, hovězí vývar v ní rozhodně nemohl chybět. Dokonce jsem se i na jeho vaření těšila. Když jsme však polévku uvařili, mastná oka mě zase vrátili do dětských let a ano, opět jsem si vybavila babičiny mastňáky! Jaké překvapení!? Vždyť i ona vařila podle Sandtnerky. Musím však přiznat, že vývar byl skvělý! Vyvařený tuk jsme po vychladnutí polévky hodně stáhli a všichni jsme si pochutnali.
Co budete potřebovat:
- 1 a 3/4 litru vody,
- 17 g soli,
- 750 g kostí,
- 50 g hovězího masa,
- 80 g zeleniny,
- 50 g čerstvých hříbků,
- 20 g cibule,
- 10 g tuku,
- 20 g jater,
- 50 g zeleného hrášku,
- pažitka,
- rajské jablíčko.
Recept podle Sandtnerky:
Hovězí řidké kosti se rychle operou, vloží do studené, osolené a odměřené vody a nechají se ohřát. Pak se k nim vloží oprané a lehce naklepané maso a polévka se vaří asi 1 hodinu mírným varem jen z jedné strany a né po celé nádobě, tím varem vystupují vločky šumu (které se nesmějí sbírat) na povrch. Šum – pěna na polévce – se pak sráží v kousky, které pomalu padají ke dnu, čímž se polévka čistí. Po hodinovém varu se k polévce přidá na kolečka nakrájená zelenina. Poměr zeleniny je asi tento: Více celru, méně kapusty, méně petržele, ještě méně mrkve a póru. Také se dává k polévce vařit hrstka zeleného hrášku. Pro lepší barvu se rozdělí celer, mrkev a petržel na polovinu, která se smaží na loji s nakrájenou cibulí a nakrájenými játry; nesmí se však připálit, protože by dostala nahořklou chuť. Polévka se vaří se zeleninou 1,5 hodiny. Pak se procedí a buď se do ní dává zavářka, nebo se k ní podává vložka. Chuť polévky se zlepší čerstvými dušenými hříbky, rajským jablíčkem a sekanou pažitkou.
Poctivý vývar z kostí jsem dělala prvně a tak pro nás tento recept skýtal mnoho nových zkušeností. Recept jsme následovali dle instrukcí a jediné co jsme vynechali bylo rajče, které nás vážně nepřesvědčilo o tom, že bychom ho měli do vývaru použít.
Poznámky:
- Z vychladlého vývaru je dobré pečlivě odebrat veškerý mastný škraloup. My ho odebrali jen z půlky, a tak byla polévka stále dosti mastná.
- Kosti nesní vhodné vyvářet příliš z prudka, vývar je pak kalný. Pro čirou polévku je vhodné nachta kosti přivést k varu a pak nechat pozvolna pouze probublávat.
Doba přípravy 3 hodiny s náročností 3/5. Množství vydá pro 4 osoby.
Rajče do vývaru? možná tak do minestrone…já polévky stejně jako vy moc nedělám, ale někdy, obzvláště v zimě jsou super…vývar ten je boží, dělám jej jen se zeleninou a nudlemi, umí postavit na nohy 🙂
Rajče nás také překvapilo, ale určitě stojí za zkoušku!