Balijci moc nepečou a tak většina jejich tradičních sladkých pokrmů jsou různé rýžové kaše, dortíky či sosíky. Osobně jsme spíše příznivcem dortů a buchet a tak jsme byli vůči těmto dezertům skeptičtí, i přesto jsme v sobě nalezli dostatek odvahy zkusit Kolak pisang, dušený banán s kokosovým mlékem, který předčil naše očekávání. Je to prostě dláboš!
Co budete potřebovat:
- 600 g banánů,
- 400 ml kokosového mléka,
- 500 ml vody,
- 100 g palmového cukru,
- 3 listy Pandanu,
- 2 vanilky,
- 1 skořici,
- sůl.
Banán oloupejte a nakrájejte na kolečka a posypejte vanilkou. Do kastrolu nalijte vodu a cukr a vařte, dokud se zcela nerozpustí. Pridejte na drobno nakrájené listy Pandanu, skořici, kůru vanilky a banán. Vařte 15 minut, dokud banán nezmění barvu. Směs podávejte v misce zalité kokosovým mlékem a posypané kokosem.
Doba přípravy 30 minut s náročností 2/5. Množství vydá na 10 porcí.
Poznámky:
- Všechny
potraviny se při troše snahy dají sehnat i u nás. Na internetu existuje
několik obchodů, kde se dají dané suroviny objednat. Většinu z nich
seženete v Makru a pokud jste z Prahy určitě zavítejte do Sapy. - Za listy Pandanu zbytečně neutrácejte. Je to obyčejná pokojová rostlina, kterou má doma skoro každý. Zeptejte se maminky, třeba vás příjemně překvapí.
- Balijské banány jsou malé a tlusté. Jsou o něco tvrdší a poněkud méně sladké. Myslete na tento fakt při vaření (slaďte dle chuti a dejte pozor, ať se vám nerozvaří).
- Palmový cukr je méně sladký než ten náš. Nejvíce mu odpovídá třtinový cukr, ale i přesto je lepší 100 g nahradit za 70 g.