Když jsme polévku Soto Ayam poprvé ochutnali v místní restauraci, hned se stala naším favoritem. O to více jsme se těšili na to, až nás do tajů tohoto receptu pan Ariana zasvětí. Jedná se o přesnídávkovou polévku, kterou Indonésané jedí ke snídani, obědu i večeři. Je velmi sytá a mnohdy nahradí i hlavní chod. Tajemství této polévky i obecně asijských polévek tkví v jejich způsobu podávání. Nejprve se do misky připraví vložky do polévky, jež si každý nabírá dle vlastní chuti nebo kdo kolik stačí a následně se zalijí vařícím vývarem, který je prohřeje a zdánlivě těžké suroviny změkčí.
Co budete potřebovat:
- 600 g kuřecího masa (my jsme použili kuřecí nožky),
- 200 g Balinézského koření,
- 5 g kurkumy,
- 5 g zázvoru,
- 10 g galangalu,
- 10 g citrónové trávy,
- 20 g listů Salamu,
- 5 g soli,
- 5 g sušeného koriandru,
- 10 g Tamarindu,
- 500 g bílého zelí,
- 300 g fazolových klíčků,
- 300 g skleněných nudlí,
- 10 vajec.
Suroviny na 1 kg balinézské směsi koření:
- 300 g červených chilli papriček,
- 100 g česneku,
- 1/2 kg šalotky,
- 75 g galangalu,
- 75 g zázvoru,
- 100 g aromatického zázvoru,
- 175 g kurkumy,
- 5 g krevetí pasty (dried shrimp paste),
- 4 g sušeného koriandru,
- 70 g muškátového oříšku,
- 4 g černého pepře,
- olej,
- sůl.
Nejprve si připravíme směs koření tak, že smícháme všechny na drobno nakrájené ingredience a na oleji je osmažíme na pánvi. Poté zalijeme vodou a necháme probublávat 1 hodinu, dokud se voda zcela neodpaří. Připravenou směs koření dáme přes noc vychladnout. Tato směs koření se přidává snad do všech balinézských jídel.
Polévku začněme připravovat tak, že si vykostíme kuřecí kožky. Maso nakrájíme na kostičky a spolu s kostmi vložíme do kastrolu. Přidáme citrónovou trávu (Citrónovou trávu je potřeba paličkou nebo druhou stranou nože potlučeme aby uvolnila aroma. Nebojte se použít sílu.), nakrájené lístky Salamu, směs balinézského koření, kurkumu, koriandr, tamarind, nastrouhaný zázvor, galangal a sůl. Vše zalijeme vodou a necháme vařit, dokud se všechny chutě neprolnou (cca 30 minut). Mezitím si nakrouháme nadrobno zelí a očistíme klíčky. Když je vývar hotov, scedíme ho přes sítko, abychom oddělili kosti, trávu a kusy koření. Do vývaru vrátíme maso a necháme ještě chvíli povařit. Zelí, klíčky, syrové nudle a vajíčko uvařené na tvrdo vložíme do misky a před podáváním zalijeme vývarem. Přejeme vám dobrou exotickou chuť!
Doba přípravy 1 hodina (+ 1,5 hodiny směs koření) s náročností 4/5. Množství vydá na 10 porcí.
Poznámky:
Polévku začněme připravovat tak, že si vykostíme kuřecí kožky. Maso nakrájíme na kostičky a spolu s kostmi vložíme do kastrolu. Přidáme citrónovou trávu (Citrónovou trávu je potřeba paličkou nebo druhou stranou nože potlučeme aby uvolnila aroma. Nebojte se použít sílu.), nakrájené lístky Salamu, směs balinézského koření, kurkumu, koriandr, tamarind, nastrouhaný zázvor, galangal a sůl. Vše zalijeme vodou a necháme vařit, dokud se všechny chutě neprolnou (cca 30 minut). Mezitím si nakrouháme nadrobno zelí a očistíme klíčky. Když je vývar hotov, scedíme ho přes sítko, abychom oddělili kosti, trávu a kusy koření. Do vývaru vrátíme maso a necháme ještě chvíli povařit. Zelí, klíčky, syrové nudle a vajíčko uvařené na tvrdo vložíme do misky a před podáváním zalijeme vývarem. Přejeme vám dobrou exotickou chuť!
Doba přípravy 1 hodina (+ 1,5 hodiny směs koření) s náročností 4/5. Množství vydá na 10 porcí.
Poznámky:
- Všechny potraviny se při troše snahy dají sehnat i u nás. Na internetu existuje několik obchodů, kde se dají dané suroviny objednat. Většinu z nich seženete v Makru a pokud jste z Prahy určitě zavítejte do Sapy.