Když jsem byla malá, měla jsem
pohádkovou babičku, která za mnou jezdila z velké dálky pohádkovým
vláčkem. Babička nikdy nechtěla přijet na návštěvu s prázdnou a tak
s sebou vždycky přivezla velkou krabici dortů. My je jedli s takovou
chutí, že se nám dělali boule za ušima a právě možná v této době se ve
mně probudila ta velká láska k dortům.
pohádkovou babičku, která za mnou jezdila z velké dálky pohádkovým
vláčkem. Babička nikdy nechtěla přijet na návštěvu s prázdnou a tak
s sebou vždycky přivezla velkou krabici dortů. My je jedli s takovou
chutí, že se nám dělali boule za ušima a právě možná v této době se ve
mně probudila ta velká láska k dortům.
V cukrárnách jsem jako doma. Ráda ochutnávám doposud neochutnané dorty a jejich prostřednictvím načerpávám nové chutě, které mě inspirují v domácím pečení. Chtě nechtě však musím přiznat, že není nad klasiku, kterou je pro mě král čokoládových dortů Paříž! Pařížský dort dělám v poslední době velmi často. Peču svůj lety prověřený osvědčený recept, a když jsem v Sandtnerce spatřila jeho obdobu, šla jsem do této výzvy s chutí a zvědavostí, jaký tento čokoládový dort bude!
Co budete potřebovat:
- 140 g másla,
- 8 vajec,
- 230 g cukru,
- 150 g čokolády,
- 280 g rozemletých mandlí,
- 120 g polohrubé mouky,
- 1/2 l smetany,
- máslo a mouku na vymazání formy.
Recept podle Sandtnerky:
Do utřeného másla se žloutky (6) a cukrem zamícháme změklou čokoládu. Zároveň se sněhem (8 bílků) zamícháme neloupané, strouhané mandle a mouku. Těsto pečeme jednu hodinu v máslem vymazané a moukou vysypané dortové formě. Upečený studený dort dvakrát prořízneme, naplníme šlehanou smetanou, polijeme čokoládovou polevou, a když oschne, ozdobíme dort šlehanou smetanou.
My korpus pekli dle návodu a čokoládový dort upgradovali na dort Paříž. Jak už to tak bývá, může za to Franta, který si pařížský dort neodpustí v žádné cukrárně. Proto jsme si den předem připravili pařížskou šlehačku. Díky tomu jsme dort neprořezávali, ale šlehačku navrstvili na korpus a polili ho čokoládovou polevu. (Pařížskou šlehačku jsme vytvořili tak, že předešlý den jsme v v kastrolku ohřáli smetanu a rozpustili v ní 4 tabulky čokolády. Směs nechali vychladnout do druhého dne a poté vyšlehali do tuhé pěny.)
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 2/5. Množství vydá na 12 řezů. My jsme dort pekli v mini formičkách a množství vydalo na 32 malých řezů.