Stravování na Bali nám do našeho jídelníčku přineslo mnoho zajímavých chutí a naučilo nás kombinovat zdánlivě neslučitelné suroviny. Už při našich toulkách balijskou přírodou jsme narazili na zajímavý pokrm Satay Lilith Ayam, který je kombinací mletého kuřecího masa a kokosu. Napadlo by vás tyto dvě suroviny kombinovat? Nás vůbec ne, navíc balijci tuto zdánlivě šílenou kombinaci doplňují dipem připomínajícím burákové máslo a ač to na první pohled vypadá poněkud šíleně, jedná se o vskutku vynikající příkus. Satay se podává na bambusových tyčkách a tvoří malý snack nebo další přílohu k hlavnímu chodu. A abychom vás o hlavní chod neochudili, přichystali jsme si dnes pro vás recept na tradiční indonéskou rybu Maki Maki, která byla vrcholem našeho kurzu vaření.
Co budete potřebovat na směs balijského koření (1kg):
- 300 g červených chilli papriček,
- 100 g česneku,
- 1/2 kg šalotky,
- 75 g galangalu,
- 75 g zázvoru,
- 100 g aromatického zázvoru,
- 175 g kurkumy,
- 5 g krevetí pasty (dried shrimp paste),
- 4 g sušeného koriandru,
- 70 g muškátového oříšku,
- 4 g černého pepře,
- olej,
- sůl.
Nejprve
si připravíme směs koření tak, že smícháme všechny na drobno nakrájené
ingredience a na oleji je osmažíme na pánvi. Poté zalijeme vodou a
necháme probublávat 1 hodinu, dokud se voda zcela neodpaří. Připravenou
směs koření dáme přes noc vychladnout. Tato směs koření se přidává snad
do všech balinézských jídel.
si připravíme směs koření tak, že smícháme všechny na drobno nakrájené
ingredience a na oleji je osmažíme na pánvi. Poté zalijeme vodou a
necháme probublávat 1 hodinu, dokud se voda zcela neodpaří. Připravenou
směs koření dáme přes noc vychladnout. Tato směs koření se přidává snad
do všech balinézských jídel.
Co budete potřebovat na rybu Pepes Ikan:
- 2 kg ryby Maki Maki (tu jsme u nás nikde nesehnali, ale již při výuce nám byl doporučen, jako náhrada Tuňák),
- 4 rajčata,
- 5 g balinézské bazalky,
- 100 g citrónové trávy,
- 5 g lístků citrónu,
- 5 g koriandru,
- 1 kg balijského koření,
- sůl,
- banánové listy na zabalení ryby.
Do mísy dejte směs balijského koření, přidejte na drobno nakrájenou citrónovou kůru, čerstvou bazalku a koriandr. Rajčata zbavte jadřinců a zbytek nakrájejte na tenké plátky. Nakrájená rajčata přidejte ke směsi a vše dobře promíchejte. Rybu nakrájejte na menší kousky (2 x 2 cm) a spolu se solí a pepřem zamíchejte do mísy se směsí. Pro dochucení jsme přidali ještě trochu palmového cukru (2 lžíce na naše 2 porce). Směs zarolujte do banánových listů po jedné porci a každou rolku na konci propíchněte párátkem. Listy opékejte na ohni (grilu) cca 15 minut.
Co budete potřebovat na tyčky Satay Lilith Ayam:
- 15 kg mletého kuřecího masa,
- 400 g strouhaného kokosu,
- 250 g balijského koření,
- 100 g šalotky,
- 15 gramů kokosového cukru,
- sůl,
- krevetová pasta (dried shrimp paste),
- 30 ml kokosového mléka
- 3 g koriandru,
- 1 list limety.
V míse smícháme sůl, krevetovou pastu, cukr, kokos, osmaženou šalotku a mleté kuřecí maso. Směs pořádně promačkejte mezi prsty, ať se všechny ingredience dobře prolnou. Přidejte kokosové mléko, na drobno nakrájený lístek limetky a opět promíchejte. Směs připevněte na bambusové tyčky a ogrilujte na ohni nebo osmažte na pánvi.
Co budete potřebovat na dip Peanut sauce:
- 200 g nesolených buráků,
- 50 g šalotky,
- 30 g česneku,
- 30 g palmového cukru,
- 10 g zázvoru,
- velká červené čili paprička,
- 2 stonky citrónové trávy,
- sůl.
Oříšky lehce osmahněte na pánvi, dokud nezhnědnou a nezačnou vonět. Orestujte šalotku, česnek, nastrouhaný zázvor a nadrobno nakrájenou citrónovou kůru. Přidejte oříšky a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
Doba přípravy 2,5 hodiny (+ 1 hodina na přípravu směsi koření) s náročností 4/5. Množství vydá na 10 porcí.
Poznámky:
- Všechny
potraviny se při troše snahy dají sehnat i u nás. Na internetu existuje
několik obchodů, kde se dají dané suroviny objednat. Většinu z nich
seženete v Makru a pokud jste z Prahy určitě zavítejte do Sapy. - Pokud neseženete banánové listy, zkuste se zeptat kamarádů. Jsou lidé, kteří mají banánovník doma. Pokud i přesto nebudete úspěšní, lze rybu péci zabalenou v alobalu v troubě vyhřáte na 160 °C cca 15 minut.
- Tento hlavní chod podávejte s rýží.
oooh! love satay! i really like the spices. and your food styling is so on point too!
http://notjessfashion.com/bali-high
Teda vypadá to skvěle. Rýži mám hodně ráda se vším a tento recept určitě zkusím. Bydlím poblíž Sapy asi pět minutek pěšky a tak jsem ráda, že budu mít různé věci při ruce. Děkuji za recept. 🙂
Cooking With Lucy