Bydlení v Liberci má výhodu v tom, že to máte všude blízko. Liberec je krásné město obklopené horami a tak můžete v jednu chvíli popíjet dobré vínko v centru města a za 20 minut jízdy autem jste uprostřed krásných lesů Jizerských hor. Přesně tohle žití ve velkoměstě, kde to do přírody má člověk pár minut, máme na Liberci tolik rádi.
Když jsem posledně listoval v Sandtnerce, na první pohled mě zaujala kapitola s výrobou domácích alkoholických nápojů. No super! To jsme ještě nezkoušeli! Markéta teď sice nepije, ale to nebrání experimentům a já se tedy rozhodl některý z těchto nápojů vyzkoušet. Jak jsem psal výše, do lesa to máme kousek a období borůvek tak skvěle hraje do karet tomu, vytvořit při této příležitost domácí borůvkový likér. Jeho výrobu vám dnes rád doporučím!
Co budete potřebovat:
- 2 kg borůvek,
- kolik šťáva tolik vody,
- 4 cm skořice,
- 2 hřebíčky,
- 30 g pomerančové kůry v cukru,
- na 2 l vařené šťávy 250 ml vody,
- 500g cukru,
- 500 ml čistého lihu,
- láhve,
- zátky,
- pečetní vosk
Recept podle Sandtnerky:
Pěkné velké borůvky přebereme, dáme je do kamenného nebo porcelánového hrnce a ve studenu necháme 3 dny. Borůvky přes plátno vytlačíme, odměříme, dáme do kastrolu a právě tolik, kolik je šťávy, odměříme studenou vodu, nalijeme ji na borůvky, přidáme k nim celou skořici, hřebíčky a v cukru naloženou pomerančovou kůru nebo puškvorec. Směs povaříme na plotně 30 minut. Pak ji znovu procedíme a odměříme. Zvlášť si povaříme ve vodě cukr 8 až 10 minut. Do vařícího cukru nalijeme šťávu, promícháme a když prochladne, přilejeme čistý líh, zamícháme a likér nalijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.
Postupoval jsem přesně podle paní Santnerové jen vzhledem k menšímu množství šťávy jsem tomu přizpůsobil poměr surovin. Kámen úrazu nastal až ve chvíli, kdy jsem zjistil, že už doma nemáme žádnou naloženou pomerančovou kůru! Nastrouhal jsem si tedy kůru z čerstvého pomeranče a nechal ji spolu s cukrem zkaramelizovat na pánvi a myslím, že to likéru na kráse vůbec neubralo.
Poznámky:
- U
nás příprava likéru začala sběrem borůvek v Bedřichově. Nasbírali jsme 1
litrovou lahev z čehož jsem odšťavnil 750 g borůvkové šťávy, proto jsem poměr surovin upravil tomuto menšímu množství šťávy, - Pomerančová kůra nám doma došla a tak jsem použil čerstvou, kterou jsem nechal zkaramelizovat na pánvi,
- Místo čistého lihu jsem použil kvalitní vodku s vysokým obsahem alkoholu.
Doba
přípravy 1,5 hodiny s náročností 2/5. Náročnost 2 uvádím pouze proto, že se mi moc nepodařilo naplnit lahve a zadělal jsme při tom celou kuchyň.
přípravy 1,5 hodiny s náročností 2/5. Náročnost 2 uvádím pouze proto, že se mi moc nepodařilo naplnit lahve a zadělal jsme při tom celou kuchyň.