PODZIMNÍ PANNA COTTA

2.8K

František si po týdnu vyžádal něco sladkého k odpolední kávě a jelikož jsem již delší dobu měla v hlavě myšlenku udělat Panna Cottu, byla volba jasná. Jediné s čím jsem si trochu lámala hlavu bylo, jak to na Františka navléci. Jestli totiž něco opravdu bytostně nesnáší, tak je to puding. A co si budeme nalhávat, Panna Cotta tak trochu puding je. Nakonec jsem se rozhodla nic nezastírat a jelikož je Franta pojmů neznalý, narovinu jsem mu oznámila, že zítra bude panna cotta. Bylo mi jasné, že honosný název mi hned odkýve a když to celé zamaskuji kupou jablek, sní to bez řečí. A jak jsem očekávala, vše to zblajznul  ani nemrkl a ještě dezer velmi chválil, puding nepuding.

Co budete potřebovat (na 8 báboviček):
  • 500 ml smetany na šlehání (2 krabičky),
  • 5 plátků želatiny,
  • 40 g cukru,
  • 1 vanilkový lusk,
  • 3 jablka,
  • 2 hrušky,
  • 2 lžíce medu,
  • 40 g másla.

Nejprve si zalijeme želatinu vodou, aby změkla. Poté si do menšího kastrolku nalijeme polovinu smetany. Přidáme dřeň z vydlabaného vanilkového lusku i s luskem samotným a cukr. Pod smetanou zapálíme a těsně předtím než dosáhne bodu varu ji odstavíme, vyndáme lusk a zamícháme vyždímanou želatinu. Druhou polovinu smetany si vyšleháme na středně tuhou šlehačku a zapracujeme ji do vanilkové směsi. Hmotu nalijeme do formiček a dáme na 5 hodin chladit do ledničky. 

Když je panna cotta dostatečně tuhá (po 5ti hodinách) připravíme si na pánvi ovocnou směs. Na pánev si dáme rozehřát máslo, přidáme med a na drobno nakrájená jablka a hrušky. Ovoce necháme 15 minut dusit, dokud pěkně nezměkne. Panna cotty vyklopíme na talíř a k nim přidáme ovoce. 
Doba přípravy 35 minut + 5 hodin chlazení s náročností 1/5.
Poznámky:
  • Pokud budete ovoce dávat přímo na panna cottu, nemělo by být příliš horké nebo se vám dortíky roztečou. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena