Letos se těch dýní zase urodilo! Pomalu tedy začínám likvidovat úrodu z naší dýňové plantáže, ale mám pocit, jako bych bojovala s větrnými mlýny. Stále totiž dozrávají další a další!
Dýni je už tolik, že se nám začali křížit různé odrůdy samy mezi sebou a my se jen děsíme toho, jak to bude pokračovat dále. Trochu to na tom našem kompostu začíná vypadat jak v pohádce hrnečku vař! Naštěstí existuje nesčetné množství receptů, pomocí kterých se dají tyto chutné tykve zužitkovat a tak neleníme a přinášíme vám další z našich oblíbený receptů. Tentokrát se jedná o letitou podzimní klasiku, dýňovou polévku z dýně hokkaido, dnes však v asijském stylu.
Co budete potřebovat:
- 1 malá dýně hokaido (cca 600 g),
- 800 ml vývaru (nejlépe zeleninového),
- 300 ml kokosového mléka,
- 1 limeta,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 15 g čerstvého zázvoru,
- 2 lžičky kurkumy,
- 1 lžička římského kmínu,
- 1/2 lžičky sušeného koriandru,
- chilli,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Jako první si připravíme dýni. Tu omyjeme, zbavíme ji stopky a bubáka, přepůlíme ji, vydlabeme ji pecky a vlasy a poté ji takto očištěnou nakrájíme na měsíčky. Nakrájenou dýni rozprostřeme na plech, pokapeme ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, hezky jím ji celou obalíme a pečeme ji na 200 °C cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne a neutvoří místy černé puchýře.
- Než se dýně upeče připravíme si základ na polévku. Cibuli očistíme a nakrájíme ji najemno. Česnek též očistíme a poté jej prolisujeme. Zázvor omyjeme, ořízneme mu slupku a poté jej nakrájím na velmi malé kostičky (Zázvor je dobré nadrobno pokrájet, nevyplatí se jej třít či lisovat, v obou případech totiž jeho struktura zanechává takzvané vlasy, ty se v pokrmu nerozvaří a působí při konzumaci nepříjemně.).
- Ve velkém hrnci necháme na oleji zesklovatět cibulku. Poté přidáme prolisovaný česnek a nakrájený zázvor, které zlehka orestujeme a dále přidáme koření (kurkumu, římský kmín a koriandr), vše lehce promícháme a poté zalijeme vývarem.
- Upečenou dýni lehce pokrájíme a přidáme do polévky. Poté přilijeme i kokosové mléko, vše promícháme a necháme 15 minut vařit, aby se chutě pěkně prolnuly.
- Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dle potřeby dochutíme solí, pepřem, chilli a šťávou z limety.
- Na závěr polévku dozdobíme krutonky, čerstvým koriandrem nebo opečenými semínky.
Vypadá úžasně, až na tu kurkumu ji dělám stejně, přidávám zázvor a nakonec trochu krémového balsamica.
Pěkné odpoledne přeji, Helena
Dýňovou polévku mám velmi ráda. ještě do ní doma přidáváme pár kapek dýňového oleje:)
http://www.double-claire.blogspot.cz
Miluju ji. Už mám taky první za sebou a druhá bude ještě určitě taky! 🙂
Dynovou delavam take s trochou pomerancove stavy, jindy s kokosovym mlekem misto smetany a aktualne varim s hrsti cervene cocky,ktera polevku spravne zahusti a je neprekonatelne dobra-hlavne bez smetany 😉 M.