Celý tento týden se u nás nese v duchu pečení perníků na nadcházející Restaurant day, kde nás opět uvidíte s naším stánkem Neplecha na plechu. A tak aby toho na prodej zbylo co nejvíce, musíme naše chutě na medovníčky uspokojit něčím jiným. Rozhodli jsme se i nadále nést na vlně nadcházejících vánočních svátků a proto volba receptu byla jasná. Protože se opět blížil čas na další Sandtnerkovskou výzvu, koukli jsme do naší kuchařské bible, abychom zjistili, zda i paní Sandtnerová dělá perníkové řezy. Ano dělá! A tak jsme se s radostí mohli během chvilky pustit do pečení a spláchli tak dvě mouchy jednou ranou (výzvu i uspokojení chutí). Perník byl sice poměrně časově náročný a tak jsme si na něj museli počkat do druhého dne, ale jak už to tak bývá kdo si počká, ten se dočká a hlavně bude o to více odměněn. Tento recept vážně stál za to!
Co budete potřebovat:
- 1/2 kg medu,
- 250 ml horké vody,
- 250 g cukru,
- 500 g pšeničné polohrubé mouky,
- 2 vejce,
- kůra z poloviny citrónu,
- 2 hřebíčky,
- trochu skořice,
- 2 nové koření,
- 1/2 kávové lžičky mletého prosetého anýzu,
- 120 g mandlí nebo oříšků,
- 1/2 kypřícího prášku,
- 20 g másla,
- 20 g mouky na plech,
- 30 g mandlí na ozdobení.
Recept podle Sandtnerky:
Med polijeme horkou vodou a rozpustíme jej. Přidáme cukr a mouku, umícháme těsto, které v chladu necháme do druhého dne. Potom přidáme do těsta celá vejce, strouhanou citrónovou kůru, mletou skořici, hřebíček, anýz, nové koření, na hrubo nakrájené mandle nebo oříšky a kypřící prášek. Těsto rozetřeme asi na 1 cm silně na másle pomazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, zahradíme je aby vykynulo do výšky, pečeme zvolna asi 1 hodinu.
Doba přípravy 1,5 hodiny + stání do druhého dne. Náročnost 2/5, jedná se spíše o náročnost časovou.
Vypadá to super a určitě i chutná! Fotky opět dokonalé:-)
http://www.jdeocestu.blogspot.cz
Už se na něj těším.