Jestli u nás některé cukroví zmizí jako první, jsou to bezesporu ořechy. Jakmile se totiž v některém z cukroví objevuje krém, je to náš rodinný favorit! A tak sama musím přiznat, že jejich ochutnávání jen těžce odolávám. Je tu však někdo, kdo to má ještě těžší. Ano, je to František. V posledních letech jsem si kvůli němu zvykla péci dvojitou várku a letos jsem napekla dokonce 323 ořechů, z nich 123 zůstalo na domácí spotřebu. Osobně se bojím kouknout do krabičky, zda tam ještě vůbec nějaké zbyly. Většina z nich se totiž nějakým záhadným způsobem ztratí při přepravě z kuchyně do špajzu, takže začínám Frantu podezírat, že je jeho břicho takový malý bermudský trojúhelník.
Náročnost: Středně náročné
Doba přípravy: 8 hodin 45 minut + 12 hodin odležení těsta
Doba přípravy: 8 hodin 45 minut + 12 hodin odležení těsta
- 15 minut příprava těsta,
- 30 minut vymačkávání do forem,
- 15 minut pečení,
- 7 hodin příprava krému,
- 15 minut plnění,
- 30 minut zdobení čokoládou.
Co budete potřebovat (na 120 malých ořechů):
Na těsto:
- 180 g moučkového cukru,
- 10 g kakaa holandského typu,
- 280 g másla,
- 360 g hladké mouky,
- 120 g mletých vlašských ořechů,
- trocha citrónové kůry.
Na krém:
- 1 plechovka Salka,
- 250 g másla.
čokoláda na dozdobení
Postup:
- Na vál prosejeme mouku, cukr a kakao. Přidáme na kousky nakrájené máslo, jemně umleté vlašské ořechy a nastrouhanou citrónovou kůru. Prsty vše propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké těsto. Těsto zabalíme do fresh folie a necháme jej odležet do druhého dne.
- Druhý den z těsta odlamujeme malé kousky, které vymačkáváme do připravených forem. Jelikož dáváme přednost menším kouskům cukroví, vymačkáváme oříšky do silikonové formy, lze je však připravit i tradičně ve velkých plechových formičkách. Takto připravené ořechy poskládáme na plech a dáme je péci do trouby předehřáté na 150 °C na 15 minut.
- Upečené ořechy vyloupneme ještě teplé z formy a necháme je zcela vychladnout. Vychladlé ořechy přendáme do krabice a necháme je několik dní odležet.
- Když jsou ořechy již dostatečně uleželé, je čas připravit si krém. Ten uděláme tak, že si do kastrolku nalijeme vodu, kterou necháme mírně ohřívat a do ní vložíme zavřenou konzervu Salka. Salko necháme karamelizovat 6 hodin. Poté ho necháme vychladnout a zcela vychladlé Salko vyšleháme se změklým máslem v hladký krém.
- Krém přendáme do sáčku s indiánovou hubičkou a tímto sáčkem plníme ořechy. Vždy jednu půlku, kde naplněný ořech přiklopíme jedním nenaplněným.
- Naplněné ořechy dle chuti máčíme v oblíbené čokoládě.
Pořád na to kulím oči … vůbec mi napoprvé nedošlo, že to nejsou pravé ořechy a vlastně mi to nedochází ani teď, vypadají luxusně. 😀
Děkujeme za pochvalu, jsme rádi, že se líbí a pokud je ještě doma nemáte nepečené, určitě tento recept vyzkoušejte, je prostě jedinečný!
Dobrý den, ořechy vypadají velmi pěkně, ale v receptu mi chybí poznámky, zda jste vymazávali formičky, případně čím a jak šly výsledné ořechy vyklápět…to jsou velmi cenné rady, kterých si v receptech velmi cením. Už několik let hledám top recept na formičkové cukroví a tak než se do tohohle pustím ráda bych znala i detaily z realizace, pokud nejsou tajné :-). Díky za zajímavý blog na který ráda zavítám pro inspiraci. Kateřina
Dobrý den,
děkujeme za připomenutí, tato informace nám zcela vypadla!
Jelikož preferujeme cukroví drobné velikosti, pořídili jsme si na ořechy silikonovou formu, kterou není potřeba vymazávat (https://eshop.tescoma.cz/forma-na-orisky-delicia-silicone?pos=2). Ořechy jdou z formy jednoduše vyklepnout. Stačí jen formu obrátit, ještě se nám nestalo, že by se zlomily.
Já se přiznám, že mě recept hrozně láká, ale nerozumím jenom té části s karamelizováním Salka – do kastrolku vodu, kterou ohřívám na troše oleje a v tom konzerva Salka? Opravdu to takto je nebo mi tam něco uniká? : )))
Jinak jak to budete teď dělat s novou troubou? Já mám taky Siemens, kombi s párou (ale bez mikrovln) a s tou spoustou senzorů a v návodu píši, že do ní silikon nemůže…máte klasické kovové formičky?
Díky, Jana
Dobrý den,
byl tam překlep, už jsme již vše opravili a nyní by měl být recept dostatečně srozumitelný. Pokud ne, neváhejte se opět ozvat.
Máme i klasické kovové formičky, ale nepoužíváme je. Péci budeme pravděpodobně v druhé troubě, kde se silikonovými formami problém není.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat(nemám s krémy v cukroví zkušenost) – jde salko klasické nahradit tím karamelovým a tím se vyhnout té dlouhé karamelizaci? Nemáte prosím vyzkoušené? Děkuji a krásné Vánoce, Ivana
Dobrý den,
určitě vyzkoušené máme, máme ale zkušenost, že kupované karamelové salko je o něco řidší a tak i celkově je pak řidší i krém, ale jde to i s tímto kupovaným. Celkově i vzhledem k chuti však dáváme přednost tomu si udělat vlastní.
Přeji poklidné svátky
Markéta