Těhotenské chutě jsou velmi nevyspitatelné a tak ač jsme měli na dnešek naplánováno dělat steaky, Markéta mi do toho opět hodila vidle a razantně překopala jídelníček. Dal jsem tedy zpátky do lednice pivo, které jsem k nim měl přichystané a mohl jsem si udělat kakajíčko. Na pořad dne totiž přišly kynuté knedlíky. K mé smůle navíc nebyly s povidly, které mám tak rád, ale byly s meruňkami, které naprosto nesnáším. Na druhou stranu jsem mohl využít této nenadálé změny a potrénovat na okresní přebor v pojídání knedlíků, na který jsem dle Markéty černým koněm turnaje. Knedlíku jsem totiž snědl deset a samozřejmě jsem byl za to popotahován. No jo, když oni byly tak dobrý!
Co budete potřebovat (13 knedlíků):
- 300 g hrubé mouky,
- sůl,
- 10 g cukru,
- 10 g droždí
- 3/16 l mléka,
- 1 žloutek,
- 5 g másla na těsto + 50 g na polití,
- 30 g tvarohu,
- 30 g cukru,
- 250 g ovoce.
Recept podle Sandtnerky:
Do prosáté, ohřáté hrubé mouky dáme sůl, cukr, z droždí vykynutý kvásek, vlahé mléko s máslem a žloutkem, vypracujeme tuhé těsto a dáme vykynout. Z vykynutého těsta nakrájíme stejné kousky, naplníme je očištěným ovocem (švestkami, meruňkami) nebo povidlovou nádivkou, zabalíme a přikryté ubrouskem dáme vykynout. Mezi kynutím je obrátíme, aby byly kulaté. Pak je vložíme do vařící osolené vody, přikryjeme poklicí a vaříme. Za chvíli poklici odstraníme a knedlíky obrátíme. Podle velikosti je vaříme celkem 5 – 8 minut. Vařené knedlíky dáme na síto, natrhneme vidličkou, nebo je propícháme, dáme na mísu, polijeme dobře rozškvařeným máslem. Knedlíky můžeme také sypat opraženou strouhankou a cukrem.
Na postupu jsme nic neměnili a byli tak odměněni krásně nadýchanými lahodnými knedlíky.
Doba přípravy 2 hodiny s náročností 2/5.
Poznámky:
- Stěžejní chvilkou je propíchání knedlíků po uvaření. Pokud k propíchání nedojde, pára nemá kam odejít a knedlíky se tak zdrcnou.
Mňam, to jst emi připomněli, že vmrazáku mám ještě z léta tvarohové borůvkové:-)
Tvarohové jsou taky skvělé, ale kynuté, nad nima se můžeme rozplynout!
Mňam, vyzerajú veľmi dobre!
Saja Frey blog
Můžu se zeptat, co znamená 3/16l mléka? Nějak nevím, jak to chápat 😕 teď jsem se na tom zasekla. 😞
Děkuji, už jsem si to spočítala, ale dobře jsem se u toho zasekala 😄
Pokud někde budete na Valašsku, zkuste se zastavit na borůvkové knedlíky na Kohútce (Nový Hrozenkov), jsou vyhlášené široko daleko:
https://www.jidlonacestach.cz/boruvkove-knedliky-z-kohutky/
Obrovská porce, borůvky sbírají na kopcích okolo, k tomu je to fajn odměna po výšlapu do kopce 🙂
Vynikající – obláčkové. Děkujeme za recept!! 🙂