Co si takhle při středě dát k večeři? Na pořadu dne je Sandtnerkovská výzva, v břiše se hlásí pořádný hlad a venkovní mráz vybízí k uvaření něčeho vydatného, co by nás zevnitř pořádně prohřálo. V takových situacích se vždy vyplatí vsadit na některou z přesnídávkových polévek, které jsou rychle hotové a svůj účel splní na jedničku. Jakou polévku jsme si tedy pro tento účel pro dnešek vybrali? Vsadili jsme na lákavou zelňačku, která byla v Sandtnerkovské verzi úplně jiná, než na jakou jsme od rodičů zvyklí a oslovila nás natolik, že jinou variantu už snad ani dělat nebudeme. Tato polévka náš žaludek vážně potěšila!
Co budete potřebovat:
- 150 g zelí,
- 2 brambory (200 g),
- 250 ml kyselé smetany,
- 1 žloutek,
- 30 g másla,
- 20 g mouky,
- paprika,
- kmín,
- sůl,
- ocet.
Recept podle Sandtnerky:
Naložené zelí překrájíme a rychle opláchneme. Pak je vložíme do vody určené na polévku, přidáme kmín, sůl, syrové, loupané, na kousky nakrájené brambory a vše uvaříme. Když zelí změkne, přidáme podle chuti ocet, kyselou smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, žloutek, rozpuštěné máslo, papriku a polévku ještě chvíli povaříme.
Postup v receptu jsme dodrželi s jedním malým rozdílem. Brambory jsme nejprve uvařili v osolené a okmínované vodě a zelí do ni vložili až po uvaření brambor. Kyselost zelí by totiž mohla brambory zakonzervovat a nejspíš by nezměkli tak jak bychom chtěli. Zbytek už jsme neměnili a byli tak odměněni velmi chutnou polévkou.
Doba přípravy 50 minut s náročností 1/5.