Podle českých tradic by se každý štědrovečerní stůl měl pyšnit 7-mi druhy vánočního cukroví. Krásná tradice že? My tuto tradici dodržujeme již léta a za tu dobu jsme si vytříbili to nejlepší cukroví, které naše česká kuchyně nabízí. Jedním z těchto tradičních cukroví jsou sušenky podle paní Sandtnerové.
Recept podle Sandtnerky:
Suroviny: 120 g másla, 220 g moučkového cukru, 450 g mouky, 50 g bramborové moučky, 3 vejce, 1/4 balíčku kypřícího prášku, 1 cm vanilky, citronová kůra z 1/4 citrónu.
Do umíchaného másla s cukrem přidáme vejce, citronovou kůru, mletou vanilku a znovu třeme. Přisypeme pšeničnou mouku a bramborovou moučku s kypřícím práškem. Vypracované těsto dáme na vál, vyválíme na 1/4 cm silně, vykrájíme různé tvary, složíme je na povoskovaný plech a upečeme v mírné troubě do růžova. Upečené dáme uležet.
RECEPT PODLE NÁS
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
- 15 minut příprava těsta,
- 60 minut vykrajování,
- 15 minut finální dozdobení,
- 20 minut pečení.
- 120 g másla,
- 220 g moučkového cukru,
- 450 g hladké mouky,
- 50 g bramborové moučky,
- 3 vejce,
- rovná lžička kypřícího prášku,
- zrníčka z 1/4 lusku vanilky,
- citrónová kůra z jednoho bio citronu,
- 1 bílek na pomašlování,
- 200 g mandlí na posypání.
- Ve větší míse umícháme máslo s cukrem do hladké pěny. Dále přidáme vejce, na jemno nastrouhanou citrónovou kůru, zrníčka z vanilkového lusku a vše umícháme do hladka.
- Do jiné velké mísy si nasypeme hladkou mouku, bramborový škrob a kypřící prášek a vše pečlivě promícháme. Moučnou směs prosijeme a ručně zapracujeme do máslové směsi tak, aby nám vzniklo hladké kompaktní těsto.
- Těsto zabalíme do fresh folie a necháme jej do druhého dne odležet.
- Druhý den si těsto vyválíme na 3 mm silně a vykrajujeme z něj oblíbené tvary.
- Tři plechy vyložíme pečícím papírem a sušenky na ně přeneseme.
- Troubu dáme vyhřívat na 140 °C.
- Připravené sušenky potřeme rozkvedlaným bílkem a posypeme na jemno nakrájenými mandlemi. Pečeme je v troubě vyhřáté na 140 °C zhruba 20 minut.
Dobrý den. Lze prosím nahradit v receptu bramborovou moučku kukuřičným škrobem? Přeji krásný advent a moc děkuji za úžasné recepty.
Dobrý den,
moc děkuji za milý komentář.
Škrob v tomto případě nahradit můžete, bude fungovat stejně. Také to někdy dělám.
Přeji hezké dny
Markéta