V poslední době jsme se na Nepleše věnovali především tradiční české kuchyni a aby tu těch tradičně českých receptů nebylo příliš, rozhodli jsme se pro nějakou tu inspiraci podívat k našim zahraničním sousedům. Tím, že se Vánoce nezadržitelně blíží a my si chtěli navodit příjemnou vánoční atmosféru, rozhodli jsme se upéci oblíbenou a velmi ceněnou drážďanskou štolu. Ani jeden z nás sice nejsme milovníky kandovaného ovoce a hrozinky, ty my naprosto nesnášíme, jak už jejich název napovídá, jsou totiž hrozný! I přesto jsme se rozhodli tuto oblíbenou pochoutku upéci a na její ochutnání se velmi těšíme. Navíc máme v naší rodině člena, který má sušené ovoce rád a jelikož má za 14 dní narozeniny a 14 dní musí štola odležet, upéci tento recept se naprosto nabízelo. Bude to skvělý narozeninový dárek!
Víte, že skoro každý německý region má svoji štolu? A že tou nejznámější je ta drážďanská? Drážďanská štola má dokonce své vlastní slavnosti, které probíhají v sobotu před druhou adventní neděli. V rámci těchto slavností se peče 4 tunová štola, která je na slavnostech rozkrájena a rozdána mezi návštěvníky vánočních trhů. Zajímavé je také to, že první zmínky o štole pochází již ze 14. století. Tehdy byla štola taková dosti chudá, nedávalo se tam žádné ovoce, ani ořechy ani máslo a bylo to takové církevní postní jídlo. Postupem času došlo k ústupku, kdy papež dovolil dávat do štoly máslo, ale za to zatížil štolu daní, ze které se platily opravy kostelů. To jsou věci že?
Co budete potřebovat (na 2 3/4 kilové štoly):
- 500 g hladké mouky,
- 200 g cukr krystal (100 g klasického a 100 g s vanilkou),
- 1 kypřící prášek,
- 180 g másla,
- 2 vejce,
- 1 citrón,
- 250 g tvarohu,
- 100 g mandlí,
- 50 g vlašských ořechů,
- 100 g směs kandovaného ovoce,
- 100 g rozinek,
- rum.
Rozinky si den předem naložíme do rumu.
Mouku si promícháme s kypřícím práškem. Poté přidáme cukr, změklé máslo, vejce, 1 lžíci citrónové šťávy, kůru z jednoho citronu, tvaroh, ořechy, rozinky a kandované ovoce a propracujeme v kompaktní těsto. Těsto vyválíme na 3 cm vysokou placku, kterou zarolujeme a spodní cancour necháme koukat, aby se vytvořil typický tvar štoly. Štolu potřeme máslem a dáme ji péci na 180 °C asi 15 minut. Poté štolu potřeme rozehřátým máslem, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 30 minut. Po 15 minutách opět štolu potřeme máslem a dopečeme ji. Upečenou štolu necháme mírně vychladnout a naposledy ji potřeme rozehřátým máslem, posypeme velkou vrstvou moučkového cukru a necháme zcela vychladnout. Když je štola hezky studená, pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme 14 dní v chladnu odpočívat. Snad to vydržíte, je totiž neodolatelná!
Doba přípravy 60 minut +14 dní odpočívání. Náročnost 1/5. Náročné je jen vydržet jí nesníst.
Mouku si promícháme s kypřícím práškem. Poté přidáme cukr, změklé máslo, vejce, 1 lžíci citrónové šťávy, kůru z jednoho citronu, tvaroh, ořechy, rozinky a kandované ovoce a propracujeme v kompaktní těsto. Těsto vyválíme na 3 cm vysokou placku, kterou zarolujeme a spodní cancour necháme koukat, aby se vytvořil typický tvar štoly. Štolu potřeme máslem a dáme ji péci na 180 °C asi 15 minut. Poté štolu potřeme rozehřátým máslem, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 30 minut. Po 15 minutách opět štolu potřeme máslem a dopečeme ji. Upečenou štolu necháme mírně vychladnout a naposledy ji potřeme rozehřátým máslem, posypeme velkou vrstvou moučkového cukru a necháme zcela vychladnout. Když je štola hezky studená, pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme 14 dní v chladnu odpočívat. Snad to vydržíte, je totiž neodolatelná!
Doba přípravy 60 minut +14 dní odpočívání. Náročnost 1/5. Náročné je jen vydržet jí nesníst.
Kde prosím kupujete kvalitní kandované ovoce? Děkuji. Lenka
Kandované ovoce jsme si vyrobili doma. Když jsme však neměli vlastní zásobu, koupili jsme značku Wolfberry BIO a byli jsme spokojeni. Jelikož však nejsme velcí konzumenti kandovaného ovoce, nedokážeme určit kvalitní značku, mnoho jsme jich zatím nevyzkoušeli.
Vaše štola vypadá úchvatně :). Hrozinky opravdu hrozné jsou, ale štolu nebo mazanec si bez nich nedokážu představit, přestože je skousnu se zhnuseným výrazem :D.
Štola mi v Praze strašně dlouho unikala a poznala jsem ji až když jsem začala slavit Vánoce s manželem v Liberci, který jí znal z domova. Těžko říct, jestli je tady na Liberecku známější, když jsme blíže k její domovině nebo je to prostě tím, že u nás doma většinou i ta vánočka chyběla..
Každopádně já se zrovna chystám pustit se do štoly s marcipánem, aby toho předvánočního pečení nebylo málo, tak snad bude tak krásná jako ta Vaše :).
Štola je výborná. Včera upečeno a už půlka pryč 😉.
Byla zkušební z poloviční dávky a bez rozinek a brzy musím péct znova… Moc díky za recept
Moc děkujeme, že chutná. Vážíme si toho.
Dobry den, nejak mi neni jasna doba peceni. 15minut, potom vyndat, znovu potrit a dalsich 30minut. Po 15minutach opet potreme, takze potom dalsich 15, celkem tedy 45minut, nebo 60? Dekuju.
Dobrý den,
štola se peče 45 minut a každých 15 minut se potírá (včetně před pečením a po upečení, celkem tedy 4krát).