Ač si to chceme připustit nebo ne, peníze vládnou světu a jen hrstka z nás dokáže existovat bez nich. My mezi ně tedy nepatříme a ač se snažíme být skromní, musíme si přiznat, že jich nikdy nemáme dost! Co si budeme povídat, nějaká ta kačka navíc se vždycky hodí a tak jsme ani letos nechtěli nechat nic náhodě a na oběd přichystali tradiční český novoroční pokrm, který má nějakým zázrakem zajistit pro svého konzumenta dostatek peněz. Navíc se říká, že čím víc jí sníme, tím bohatší v novém roce budeme. A tak jelikož cítíme velké výdaje příští rok, raději jsme nic nepodcenili a třikrát si přidali! Potom jsme jen padli na záda a nyní čekáme, až se peníze začnou hrnout!
Co budete potřebovat (5 osob):
- 300 g čočky,
- sůl,
- 25 g másla,
- 40 g cibulky + 20 g na vrch,
- 25 g mouky,
- citrónovou šťávu,
- tlučený pepř,
- ocet,
- 5 kyselých okurek.
Recept podle Sandtnerky:
Přebranou čočku opereme a dáme vařit se studenou změkčenou vodou. (Necháme ji bobtnati.) Jakmile se čočka začne vařit, vodu slijeme, na čočku nalijeme čistou, změkčenou horkou vodu a pod poklicí ji uvaříme do měkka jako hrách. Mezitím si připravíme máslovou jíšku s cibulkou, měkkou čočku i s vodou do ni vložíme, zamícháme, přisolíme a ještě chvíli povaříme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu, pepř a ocet, dobře zamícháme, dáme na mísu, posypeme smaženou cibulkou a ozdobíme kyselými okurkami.
Čočku jsme uvařili dle postupu paní Sandtnerové s tím rozdílem, že jsme jíšku zadělávali bez cibulky a cibulku použili pouze navrch. Jako přílohu k ní jsme zvolili uzené, které jsme 2 hodiny vařili v páře.
Doba přípravy 45 minut + 2 hodiny namáčení s náročností 1/5.
A já, že jsme pořád tak chudí ☺☺☺ Čočku nevařím, tak že by to bylo tím ? ☺☺☺
Děkuji za inspiraci, určitě recept vyzkouším. Martina
A mnoho zdraví do nového roku!!!