Šestinedělí pro mě bylo Božskou komedií a já jsem neskutečně ráda, že už je tato etapa za mnou. Ze dne na den jsme byli tři a já najednou stála před úkolem sžít se s novým a značně nepřizpůsobivým členem rodiny. Z počátku jsem si procházela Peklem, konec byl Očistcem a já teď jenom čekám, až přijde ten vytoužený Ráj. No, jak tak na toho našeho Melounka koukám, ráj je asi v nedohlednu, ale to nám nebrání v tom, abychom konečně vyrazili někam dál, než na malý okruh kolem baráku. Na první výlet jsem se těšila jak dítě na Vánoce a tak jsem tohle naše první vypuštění do přírody nepodcenila a kromě velkého balení plínek s sebou přichystala i pořádně nadupanou svačinu!
Co budete potřebovat (8 ks baget):
- 300 ml mléka,
- 20 g Hery,
- 350 g polohrubé mouky,
- 150 g hladké mouky,
- 1 sáček sušeného droždí,
- 1 lžička cukru,
- 1 lžička soli.
Do baget:
- 250 g pomazánkového máslo,
- 3 lžíce jogurtu,
- 1 lžíce hořčice s pomerančem,
- nať cibulky,
- pepř,
- sůl.
- 8 plátků slaniny,
- 50 g sušených rajčat,
- salát lollo rosso,
- sýr s modrou plísní,
- 2 červené cibule,
- 100 ml červeného vína,
- třtinový cukr,
- olivový olej.
Ve vlažném mléce necháme vzejít kvásek. V míse si promícháme obě mouky, sůl a cukr, přidáme kvásek a rozpuštěný tuk a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých vypracujeme malé bagetky. Bagetky vložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté bagety potřeme osolenou vodou a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut.
V míse si smícháme pomazánkové máslo, jogurt, hořčici, jemně nasekanou cibulovou nať, trochu soli a pepře. Vychladlé bagety namažeme pořádnou vrstvou pomazánky. Polovinu obložíme salátem, slaninou a na nudličky nakrájenými sušenými rajčaty. Druhou polovinu obložíme vysmaženou slaninou, nakrájeným sýrem a na pánvi zesklovatělou cibulkou zakápnutou vínem a mírně oslazenou cukrem.
Doba přípravy 3 hodiny s náročností 2/5.
Markét, neboj, ono si to sedne :o) Vydrž!
Ty bagetky, to je opravdu velký luxus! S vámi bych na výlet šla :o)
Hezký večer. Helena
V to doufám! Jsem ráda, že se bagely líbí.
Gratuluji, žes vše přežila, když si vzpomenu, co mi vše říkala mamka, jak v šestinedělí brečela ještě víc než já, tak to musí být opravdu těžké. 😀 Jsi statečná a držím palce, aby se brzy dostavil vytoužený Ráj! Bagety si ukládám – vypadají dokonale!
Mr. Kev
Taky jsem se tehdy těšila, až se po šestinedělí podívám i někam dál než jen "kolem baráku" 🙂 Bagetky vypadají krásně – já bych sice potřebovala bezlepkové, ale pomazánkou se nechám určitě inspirovat 🙂 Snad se výlet vydařil, Pavlína.
Ty bagety vypadají úplně kouzelně… Tak jak pečivo nejím, hned bych si dala!! 🙂
juj! ..vyzerajú úžasne ..oO°°.
Naprosto úžasná bageta! Díky za recept!
Moc děkujeme za pochvalu. Vážíme si toho!