Kdo čte naše články pravidelně, ví, že rádi trávíme čas s přáteli u něčeho dobrého k jídlu. Věřím, že nejsme sami, a proto pro Vás máme dnes něco trochu speciálního. Empanadas jsou totiž takové ty kapsičky, které se hodí nejen na posezení s přáteli, ale i na různé oslavy či párty. V Argentině existují specializované restaurace, které jsou zaměřené pouze na ně a prodávají je až ve 40 různých variantách. Dalo by se řící, že to jsou takové jihoamerické pizzerie. Argentinci večer vyrážejí právě sem, aby strávili hezké chvíle v kruhu svých přátel a do sytosti si u toho nacpou pupky. Prostě ideálně strávený čas přesně podle našich představ. Kdo neměl Empanadu, jako by v Argentině snad ani nebyl. My jsme si s Natálií upekli Empanadas s tradiční náplní a později jsme ještě vyzkoušeli Natáliinu oblíbenou náplň šunka-sýr-cibule a kukuřice-bešamel. Empanadas nás natolik uchvátili, že jsme je v naší kuchyni přivítali již potřetí a ať jsme jimi pohostili kohokoliv, každý jim propadl. Věřte nevěřte, propadnete i Vy!
Náročnost: středně
náročné
náročné
Doba přípravy: 1
hodina 40 minut
hodina 40 minut
·
10 minut příprava vajec,
10 minut příprava vajec,
·
20 minut příprava
surovin,
20 minut příprava
surovin,
·
20 minut příprava
směsi,
20 minut příprava
směsi,
·
30 minut balení
empanadas,
30 minut balení
empanadas,
·
20 minut pečení.
20 minut pečení.
Co budete
potřebovat (na 30 empanadas):
potřebovat (na 30 empanadas):
Na těsto:
- 750 g hladké mouky,
- 250 g másla,
- 1 vejce,
- 250 ml vody,
- 2 lžičky soli.
Na tradiční
náplň:
náplň:
- 300 g mletého
hovězího masa, - 300 g mletého
vepřového masa, - 3 cibule,
- 3 stroužky
česneku, - 2 červené papriky,
- 100 g zelených
oliv, - 3 vejce,
- červená paprika
(koření), - pepř,
- sůl.
Postup:
- Pro přípravu empanadas
je vhodné si směs i těsto připravit den předem, aby se chuti dostatečně
proleželi, ale hlavně i protože se s vychladlými surovinami lépe pracuje. - Nejprve si
připravíme těsto. Mouku, máslo, vejce, vodu a sůl vložíme do misky, vše
zamícháme a zpracujeme v pružné a hladké těsto. Těsto vložíme do malé misky,
kterou přikryjeme fresh folií a vložíme do lednice. - Pro přípravu masové
směsi si nejprve dáme vařit vajíčka. Poté si na drobno nakrájenou cibuli
osmažíme na oleji na pánvi. Dále přidáme utřený česnek a na kostičky nakrájenou
červenou papriku. Vše necháme chvíli restovat, dokud není paprika měkká a
cibulka zlatavá. Poté přidáme mleté maso, které jsme si promíchali a ochutili
pepřem, solí a cca třemi lžičkami sušené papriky (může být i pálivá). Zatímco
se maso restuje, nakrájíme si olivy na proužky a uvařené vajíčko pomocí
kráječe na vajíčka na plátky dvojitě překrojené. Olivy a vajíčko zamícháme do
směsi a necháme je trochu prohřát. (V případě, že je směs příliš
suchá, přidáme ke konci vaření jedno rajče.) - Druhý den si těsto
vyválíme na tři milimetry tence a vykrajujeme z něj velká kolečka. My jsme
použili velký hrnek na polévku. Z každé placky tvoříme masovou kapsičku. Placku
vložíme do dlaně, doprostřed dáme hromádku masové směsi, okraje potřeme vodou a
poté je přeložíme na půl jako kapsu. A teď už zbývá kapsu dobře zabalit.
Uděláme to tak, že od levého kraje přehýbáme okraj kapsy po malých kouscích po
celém obvodu jako spirálu. Takto připravené kapsičky pokládáme na plech
vymazaný olejem. Když jsou všechny empanadas hotové, potřeme je vajíčkem a dáme
péct na cca 20 minut do trouby na 180 °C.