Jahodová sezóna je tady! Sláva! Konečně nastalo to nejsladší období v roce a my jej bereme obzvlášť zodpovědně. Pravidelně opečováváme naši jahodovou zahrádku a vlastním tělem ji chráníme před nájezdem slimáků a náletem špačků. I přestože se snažíme špačky pravidelně plašit a slimáky řádně solíme (Ano, jsme zlý a půjdeme do slimáčího pekla!), stejně občas příjdeme pozdě. Proto nyní jahody sklízíme třikrát denně, a i přestože jsme jimi již zavaleni, radši budeme jíst pouze toto sladké ovoce, než abychom je nechali na pospas nezvaným hostům. Jak je tedy zřejmé, o jahodové recepty u nás není nouze a tak Vám dnes z našeho neplešího receptáře nabízíme jeden opravdový jahodový skvost, jahodový dortík.
Co budete potřebovat:
- 200 g jahod,
- 160 g hladké mouky,
- 140 g másla,
- 120 g cukru krupice,
- 2 vejce,
- 1 saček kypřícího prášku,
- 70 g mandlí.
Jahody očistíme a nakrájíme na velké kousky. V míse utřeme máslo s cukrem, tak aby vznikla světlá pěna a postupně přidáme obě vejce. V druhé míse smícháme mouku s kypřícím přáškem a na jemno nasekanými oloupanými mandlemi. Moukovou směs zamícháme do krémové směsi a když vznikne kompaktní těsto, jemně do něj zamícháme jahody. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček a dáme jej péct na 50 minut do trouby vyhřáté na 160 °C.
Doba přípravy 1 h 15 minut s náročností 2/5.
Chtěla bych být zavalena jahodami – letos jen dvě misky a dost – nechtělo se jim plodit dál. Jahodový dortík vypadá úžasně. Krásné léto. Iva
Jahodovy chlebik je neskutecne dobry. Jen nevim, kdy se melo pridat teda tech 20 ml mleka. Tak jsem je tam radsi ani nedavala. Povedl se! Moc dekuji Marketo 🙂
Dobrý den,
to se velice omlouváme, je to jeden z našich starých receptů, mléko se nám někde zatoulalo. Recept jsem tedy vyzkoušela znovu (bez něj) tak jak píšete a v receptu chybu upravila.
Děkujeme že chutnalo!
Markéta