Každý, kdo má nějakou zahrádku, se čas od času setkává s různými škůdci. A každý, komu na té zahrádce záleží, má nějaké ověřené metody, jak se škůdců zbavit. My zahrádku sice nemáme, ale chodíme se na ni koukat k Markétčiným rodičům a hubení škůdců tak sledujeme v přímém přenosu. Nejlepší je při tom děda, který vždycky něčím překvapí! Posledně zrovna překvapil svou inovativní metodou v hubení slimáků, která i těm silnějším povahám dlouho utkví v paměti. Děda totiž vždycky někde splaší nějakou láhev a jen co začne navečer padat rosa, vydá se do tajných zákoutí zahrady s naostřeným nožem. Vraždí tam slimáky, které nabodává na nůž a s hrdlořezím výrazem je strká do lahve. Lahev pak s libostí nechává na nejrůznějších místech zahrady, ale i domu. Slimáci si v lahvi zvesela kvasí a lahve vybuchují tam, kde by je člověk nikdy nečekal. Jednoho dne, když jsme přespávali v Markétčině starém pokoji, šli jsme před spaním otevřít okno. A co myslíte, že jsme na něm objevily. Ano byla tam! Velká láhev s nevzhledným hnědým a slizkým obsahem. To nás tedy opravdu vyděsilo! Po bližším prozkoumání a chvilce pátrání po původu lahve, jsme se však mohli uklidnit. Nejednalo se totiž o žádný živočišný odpad, ale o zrající ořechový likér, který tu měla mamka připravený, aby na sluníčku pěkně kvasil. To se nám ulevilo! Abychom ten šok lépe vstřebali, dali jsme si na to panáka ořešovice a rozhodli se, že si na počest hubení slimáků, jednu také přichystáme v naší další Sandtnerkovské výzvě.
Co budete potřebovat (1 lahev):
- 35 nezralých zelených ořechů,
- 1,5 l dobré kořalky,
- 5 hřebíčků,
- 5 cm celé skořice,
- 5 koleček pomorančové kůry v cukru,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 vody.
Recept podle Sandtnerky:
Nezralé ořechy rozkrájíme, namočíme je do vody do druhého dne. Potom vodu slijeme, ořechy dáme do lahve, nalijeme na ně dobrou žitnou kořalku nebo čistý líh (my jsme použili 42 % vodku), načeš láhve postavíme na slunné místo a necháme stát 30 dní. Potom kořalku slijeme do jiné lahve a zatím uschováme. Na ořechy nalijeme čistou žitnou kořalku a čistý líh, přidáme celý hřebíček, kousek celé skořice, v cukru naloženou pomorančovou kůru a ve vodě na nitku povařen vychladlý cukr. (Cukr vaříme ve vodě 15 minut.) Lahev s ořechy postavíme opět na slunné místo na 14 dní. Konečně kořalku s ořechů slijeme, přilijeme do ní uschovanou kořalku, obě dohromady promícháme, přecedíme čistým plátnem, nalijeme do lahví, zapečetíme a uschováme.
Doba přípravy 1 hodina + 44 dní stání s náročností 2/5 (náročné je to pouze na čas).