I přestože i my patříme mezi ty, kterým vadí, že prší a když je krásně, chtěli by, aby zapršelo, myslím, že nemá smysl si na to naše české počasí stěžovat. Za těch třicet let, co s ním totiž žijeme, jsme si na něj už tak nějak zvykli. Ale všechno má své meze! Počasí respektujeme jen do té doby, než nám začne sahat na naši s láskou opečovávanou úrodu. Tak třeba letos si nás počasí moc nepředchází. Nejenže nám vichřice poslala naši švestku do věčných lovišť, pozdní mrazy, které nás nečekaně zastihli i v květnu, nechali umrznout naši třešeň a tak byste na ni její plody museli pohledat! Třešně prostě letos nejsou a nebudou, a jelikož jsou na tom všichni z Libereckého kraje úplně stejně, museli jsme pro třešně k dvanácti měsíčkům, které máme již nějaký ten měsíc v mrazáku. Naše touha po třešňové bublanině byla totiž nepotlačitelná!
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 40 minut
- 20 minut příprava těsta (pokud máte kuchyňský robot, půjde to rychleji),
- 20 minut pečení.
Co budete potřebovat (1 plech):
- 150 g másla,
- 150 g cukru,
- 3 vajíčka,
- vanilka,
- citrónová kůra,
- 150 g mouky,
- 250 g třešní.
Recept podle Sandtnerky:
Umíchané máslo, cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku třeme 20 minut. Poté přidáváme po lžících z bílků tuhý sníh a mouku. Nízký pekáč nebo plech vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na něj na 2 cm silně rozetřeme, poklademe višněmi nebo třešněmi a v dobře vytopené troubě upečeme bublaninu do růžova. Upečenou prochladlou nakrájíme na řezy a pocukrovanou podáváme.
Umíchané máslo, cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku třeme 20 minut. Poté přidáváme po lžících z bílků tuhý sníh a mouku. Nízký pekáč nebo plech vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na něj na 2 cm silně rozetřeme, poklademe višněmi nebo třešněmi a v dobře vytopené troubě upečeme bublaninu do růžova. Upečenou prochladlou nakrájíme na řezy a pocukrovanou podáváme.
Náš postup:
- Nejprve si vymažeme pekáč máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Troubu dáme rozehřívat na 160 °C na horkovzduch.
- Nyní si rozdělíme vajíčka do dvou misek. Zvlášť žloutky a zvlášť bílky.
- Máslo utřeme s cukrem do světlé pěny, poté do ní zamícháme žloutky, citrónovou kůru a vanilku.
- V jiné míse si vyšleháme sníh do tuha a následně jej po částech jemně zamícháme do utřené máslové směsi střídavě s moukou.
- Nadýchané těsto nalijeme na plech, rovnoměrně jej rozprostřeme stěrkou na vrch poklademe třešně a bublaninu dáme péci. Pečeme ji 30 minut na 160 °C.
Vypadá náramně! Peču šlehačkovou, proč nevyzkoušet tuhle klasiku!
Market, díky! Měj hezký den, Helena
My letos také nemáme třešně ani švestky. Naštěstí máme ještě pár kompotů z loňska, tak si bublaninu můžeme dopřát dle libosti :-). Musím moc pochválit fotky, jsou nádherné. Hezký den A.
Vyzkoušeno a mohu jen doporučit 🙂