Tortily, ty nám teda dlouho nešly! Vždycky když jsme je udělali, byly tak tvrdé, že nešly ani zarolovat a tak jsme je po každém nezdařilém pokusu pouze nakrájeli na kousky a používali je spíše jako nachos. Dlouho trvalo než jsme nalezli ten správný poměr mouky, vody a tuku tak, aby tyto placky byly vláčné a dali se použít taky k něčemu jinému než na pouhé podložení stolu. To se do toho jednou musel vložit Franta a jelikož nám v kuchyni již nezbyl žádný olej ani tuk a prostě ani ťuk, použil poctivé sádlo z českých pašíků a ejhle! Zázrak byl na světě! Od té doby děláme tortily poměrně často a rádi. Proč bychom tedy nezkusili také jednou tortily ugrilovat?
Co budete potřebovat (na 6 toritil):
Na tortilly:
- 320 g hladké mouky,
- 90 g sádla,
- 150 ml teplé vody,
- lžička soli,
- lžička kypřícího prášku.
Na něco do nich:
- 4 kuřecí prsa,
- 2 avokáda,
- 2 rajčata,
- 250 g goudy v celku,
- 400 g cizrny v nálevu,
- sušený česnek,
- sůl,
- pepř.
Na naložení kuřecích prsou:
- 2 lžíce oleje,
- 2 lžíce plnotučné hořčice,
- 1/2 lžičky sušeného koriandru,
- 1 lžíce na jemno nasekané petrželky,
- špetka chilli,
- drcený pepř,
- sůl.
Na dip:
- 250 g zakysané smetany,
- 1 lžička sušeného česneku,
- 1 lžička sušené papriky,
- pepř,
- sůl.
Nejprve si naložíme kuřecí maso do směsi určené na naložení kuřecích prsou viz ingredience výše a pak si připravíme všechny ostatní dobroty do tortilly. Rajčata nakrájíme na menší kostky. Avokáda rozpůlíme a každou půlku nakrájíme na tenké plátky. Goudu nastrouháme na jemném struhadle. Z cizrny uděláme humus tak, že ji scedíme, dáme do misky, přidáme sušený česnek, sůl a pepř a vše rozmixujeme do hladka. Na závěr připravíme dip. Tedy smícháme veškeré ingredience ze seznamu na dip.
Nyní je čas připravit si těsto na tortilly tak, že kypřící prášek smícháme s moukou a takto připravenou mouku dáme do mísy. Přidáme teplou vodu, sádlo a sůl a z ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Ingredience můžeme též vložit do robota a nechat práci na něm. Když máme hezkou hladkou kouli, přikryjeme ji utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Až bude těsto dostatečně odpočinuté, rozdělíme jej na 6 stejných bochánků, ze kterých vyválíme placky. Na rozpálené pánvi opékáme každou tortillu z každé strany, dokud nezačne tvořit bubliny. Trvá to cca 2 minuty. Upečené tortily zabalíme po jedné do utěrky, aby nám neztvrdly.
Tak a nyní nastává čas grilovací! Naložená prsa šoupneme na gril a grilujeme je zhruba pět minut z každé strany. Upečené tortily mázneme uprostřed humusem, na ně poklademe rajčata, avokádo, na plátky nakrájená kuřecí prsa, vše posypeme nastrouhaným sýrem, zakydneme dipem a zabalíme. Tortily balíme jako úzké psaníčko. Spodní cíp přehneme nahoru, pravý doprostřed a levý přes něj. Zabalenou tortilu dáme na pár minut prohřát na gril a poté můžeme podávat.
Doba přípravy 1 hodiny s náročností 2/5.