Já nevím jak vy, ale já jsem tedy ryby nikdy moc nemusela! Jako malá jsem se s nimi totiž setkávala pouze ve školní jídelně, kde vrcholem rybí gastronomie byla kostka mraženého rybího filé nebo doma s kaprem při štědrovečerní večeři, který mě taky zrovna dvakrát neoslovil. Ryby mi vždy hrozně smrděly a tak pokud to bylo možné, vyhýbala jsem se jim obloukem. Vše se však zlomilo před třemi lety, kdy jsme s Frantou začali více cestovat. Většina našich cest začala a končila u oceánu a díky tomu jsme se konzumaci ryb nevyhnuli, což bylo kupodivu přínosem. S rybami jsme se více sžili a zjistili tak, že ty ryby vlastně nejsou vůbec špatné! Ochutnali jsme nové chutě, naučili se ryby pěkně zpracovat, dobře je naložit do bylinek a skvěle vychutnat. Od té doby si rybí pokrmy užíváme a s radostí si je připravujeme i doma!
Co budete potřebovat (8 špízů):
- 800 g lososa,
- 2 citróny,
- 2 lžíce dijonské hořčice,
- hrst nasekané petrželky,
- čerstvý kopr,
- olivový olej,
- sůl,
- pepř.
Lososa nakrájíme na stejně velké větší kostky. Kostky dáme do mísy, přidáme hořčici, polovinu petrželky, sůl, pepř a olivový olej. Vše promícháme a necháme chvíli stát. Mezitím si nakrájíme citróny na velmi tenká kolečka. Maso napichujeme na špejle střídavě s přehnutými citróny a koprem. Špízy grilujeme 10 minut (5 + 5 ze dvou stran) na rozpáleném ohni. Lososa podáváme posypaného čerstvou petrželkou a jako přílohu volíme grilovanou zeleninou a kuskus dle základního receptu.
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 1/5.
Čerstvý kopr;)