Minulou neděli jsme houby trochu pomluvili a dnes jsme tu od toho, abychom to napravili a doporučili Vám tak další houbařský skvost, který v naší nepleší kuchyni máme. Jsou jím houbové opečenky, které jsme vyzkoušeli v další Sandterkovské výzvě a hned na první ozkoušení si je zamilovali. Připomínají nám totiž naši oblíbenou houbařskou specialitu z krkonoškých hor, zvanou hubník, a jelikož hubník děláme pouze na Štědrý večer, jsou nám tak opečenky skvělou náhradou, kterou si rádi dopřejeme kdykoliv během roku.
Co budete potřebovat (na 25 hovínek):
- 500 g hříbků,
- 60 g másla,
- 20 g cibule,
- sůl,
- pepř,
- 3 žemle,
- 1/8 l mléka,
- 2 vejce,
- 2-3 lžíce smetany,
- 30 g krupice,
- 50 g strouhané žemle,
- 1/2 kávové lžičky petržele,
- strouhanka na obalení.
Recept podle Sandtnerky:
Očištěné hříbky rozkrájíme na plátky a vypereme je ve studené vodě. V kastrole na másle zpěníme si drobně nakrájenou cibulku, vložíme na ni hříbky a dusíme. Když hříbky změknou a všechna voda se vypaří, osolíme, opepříme je, přidáme v mléce namočenou, dobře vymačkanou, na prkénku nožem utřenou žemli, a na plotně podusíme. Poté přilijeme vejce, sladkou smetanu, přisypeme krupici, strouhanou žemli, sekanou zelenou petržel a necháme 20 minut odpočívat. Jakmile směs přiměřeně zhoustne, vykrájíme lžící stejné kousky a na houskou posypaném prkénku uděláme opečenky (válečky), které v rozpáleném sádle usmažíme do červena. Opečenky podáváme s hlávkovým salátem.
Směs na opečenky jsme více okořenili než paní Sandtnerková. Petržele jsme dali 1 vrchovatou lžíci, přidali jsme navíc lžičku sušeného česneku a trochu muškátového oříšku.
Doba přípravy 60 minut s náročností 2/5.
Krásné fotky!
Wow, tak ty vypadají úžasně. Hned jsem na ně dostala chuť! 🙂 Někdy musím zkusit!
Nela z blogu Růžová rtěnka
Pomoooc! Potřebuju hříbky … 😀😀
Zkusím – ber, kde ber ! 😍
Vypadá to nádherně. A i když houby nejsou pro mě zrovna to pravé ořechové, tak bych tohle chtěla strašně moc ochutnat 🙂
Inspiration by Linda