Když jsme nedávno kličkovali mezi regály Makra, abychom nakoupili mražené krevety na náš poslední grilovací speciál, nedalo nám to a od mořských plodů jsme zabrouzdali i do právě přivezených ryb. Byl zrovna týden velkých ryb a nás zaujal candát. Ještě nikdy jsme jej doma nepřipravovali a možná právě nyní přišel ten správný čas dostat se mu pod kůži! Dlouho jsme neváhali, candáta jsme šoupli do košíku ke krevetám a zamířili si to k pokladně. Cestou domů jsme přemýšleli nad receptem a nakonec si stejně došli pro inspiraci do Sandtnerky. Zapečený candát s parmezánem je totiž stejně nejlepší kombinace, jakou jsme candátovi mohli dopřát!
Co budete potřebovat (pro 5 osob):
- 1 a 1/2 kg candáta,
- 80 g másla,
- šťáva z 1/2 citrónu,
- sůl,
- 4 lžíce vody.
Na omáčku:
- 30 g másla,
- 30 g mouky,
- 10 g cibule,
- 1/4 l mléka,
- bílí pepř,
- 5 žloutků,
- 40 g parmazánu.
Recept podle Sandtnerky:
Očištěného, vykuchaného candáta rozpůlíme, zbavíme páteře a kůže a nakrájíme na tenké plátky. V kastrole rozehřejeme máslo, připravené candátové plátky do něho vložíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, zalijeme trochu vodou a na mírném ohni udusíme do měkka (8-10 minut). Zvlášť si připravíme francouzskou omáčku takto: z másla, mouky, strouhané cibulky upravíme na ohni bílou jíšku, zředíme ji mlékem na zahoustlou omáčku a povaříme. Pak zamícháme do omáčky žloutky, trochu soli, strouhaný parmezánský sýr a plátky dušeného candáta. Ohnivzdorný kastrol vymažeme máslem, candáta s omáčkou do něho nalijeme, povrchu jej posypeme ještě strouhaným parmezánským sýrem, pokapeme máslem a v troubě zapečeme do červena. Candáta podáváme v nádobě, ve které se pekl.
Doba přípravy 1 hodina 15 minut s náročností 3 (kuchání je celkém oříšek).
Tak takový pokrm jsem ještě neměla 🙂
Nela z blogu Růžová rtěnka