Na dýňový chlebíček jsem se chystala celkem dlouho. Loni jsem mu totiž nepřišla na kloub, a proto jsem se těšila na to, jak tuto bariéru letos zaručeně prolomím! Díky pokročilému stádiu těhotenství mi loni už můj pekařský mozek příliš nefungoval, a tak z prvního i druhého pokusu vzniklo cosi, co ani Franta jíst nechtěl. Buď byl chlebík příliš mastný, mazlavý nebo naopak drobivý. Ani jednou to prostě na nobelovku nebylo, a ač mě to minule už od dalšího pokusu odradilo, jak se říká: “Do třetice všeho dobrého” a já se tak do toho letos pustila znovu. A ejhle, prokletí bylo prolomeno hned prvním letošním pokusem! A co víc? Vznikl jedinečný, vláčný a kouzelně voňavý chlebík, který se hned na první ochutnání stal dobrotou, kterou na našem stole určitě nevidíme naposledy.
Co budete potřebovat:
- jedna malá dýně hokkaido (cca 600 g),
- 150 g třtinového cukru + 75 g na karamelizaci pomeranče,
- 60 g másla,
- 375 g hladké mouky,
- 1 sáček kypřícího prášku,
- 2 vejce,
- 100 g pekanových ořechů,
- 1/2 muškátového oříšku,
- 1/4 lžičky skořice,
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru,
- 1/4 pomeranče.
Dýni očistíme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Kostičky vložíme do hrnce, zalijeme je vodou a vaříme, dokud nezměknou. Trvá to cca 30 minut. Měkkou dýni rozmixujeme do hladka a necháme ji zcela vychladnout (Ať Vás ani nenapadne pracovat s teplou dýní! Věřte mi, měli byste z toho cosi dosti blemcavého!). Než nám dýně vychladne, necháme si zkaramelizovat pomeranč. To provedeme tak, že jeho dužinu nakrájíme na malé kousky, dáme je na pánev, posypeme cukrem, zamícháme a s občasným promícháním necháme teplem zkaramelizovat (trvá to cca 10 minut). Když nám pyré vychladlo, přidáme k němu cukr, rozpuštěné máslo, vejce, nastrouhaný muškátový oříšek, skořici a zázvor. Směs pořádně zamícháme, aby se vše pěkně spojilo, a postupně přimícháváme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Na závěr zamícháme na drobno nasekané oříšky a pomeranč. Těsto by mělo být poměrně tuhé, ale zároveň roztíratelné. Vložíme jej do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček a jemně rozetřete do všech stran. Chlebík vložíme na 1 hodinu do trouby předehřáté na 170 °C.
Doba přípravy 1 hodiny + 1 hodina pečení s náročností 2/5.
Nikdy jsem nic podobného nejedla ani nezkoušela. Vypadá to krásně a i ingredience jsou moc fajn 🙂
MagicBeautyLife
Díky moc!
Jdu do něj, děkuji, Markét!
Dýni milujeme, ale na sladko jsem jí zatím nikdy nezpracovávala…
Měj hezký večer, Helena
Určitě vyzkoušejte, věřím, že nebudete litovat!