Pohled na naši lavičku plnou dýni mě nutí vzpomínat na dobu před mateřskou dovolenou, na dobu, kdy jsem chodila na obědy s holkama z práce a na to, jak jsme s každým přicházejícím podzimem rozebíraly recepty z dýní a dýňové polévky jak by smetl. Každá jsme v polévkách měla svého favorita, ale vesměs jsme se stejně všechny shodly na tom, že až na malé nuance jsou všechny ty naše dýňovky téměř stejné. I já roky vařím dýňový krém s mrkví a kurkumou a občas ji vyměním za variantu s chilli a kokosovým mlékem. Letos to však chtělo změnu a já si tak dovolila zabřednout k dýňovce z trochu jiného soudku, řízla jsem ji květákem, ovoněla zázvorem a potěšila tak né jednu hladovou duši.
Co budete potřebovat:
- 1 malou hokkaido dýni (cca 500 g),
- 1/2 květáku (cca 300 g),
- 150 g řapíkatého celeru,
- 1 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 1,5 litru vody,
- 1 lžička kmínu,
- 1 lžička sušeného zázvoru,
- sůl,
- pepř.
Na vrch:
- hrst nasekané petrželky,
- jedlá dýňová semínka,
- chléb,
- zakysanou smetanu,
- pár růžiček květáku.
Do kastrolu nalijeme vodu, vložíme do ní květák, kmín a necháme zhruba 30 minut vařit. Mezitím si připravíme další suroviny tak, že cibuli nakrájíme najemno a ve větším kastrolu ji na oleji osmažíme do růžova. Přidáme na jemno utřený česnek, na malé kousky nakrájený očištěný řapíkatý celer a dýni hokkaido a restujeme do změknutí. Poté přidáme zázvor, sůl, pepř a pořádně vše promícháme. Uvařený květák vyndáme a vývarem z něj zalijeme připravenou směs dýně a celeru. Z květáku necháme pár růžiček stranou na později a zbytek rozkrájíme a vložíme zpět do polévky. Polévku ještě chvíli povaříme, aby prolnuly všechny chuti a na závěr ji do hladka rozmixujeme. Krém podáváme zakápnutý smetanou a dozdobený na másle osmaženými kostkami chleba, dýňovým semínkem, růžičky květáku a čerstvou nasekanou petželkou.
Doba přípravy 1 hodina s náročností 1/5.
VERZE PRO DĚTI (Štěpán 9 měsíců):
Co je z výše použitého seznamu potřeba:
- voda,
- kmín,
- květák,
- dýně,
- řapíkatý celer,
- petržel,
- + olivový olej.
Z uvařeného květáku s kmínem odeberem 100 ml vývaru. Vývar vložíme do malého kastrolku a přidáme k němu 50 g očištěné dýně hokkaido a 20 g řapíkatého celeru. Vše vaříme do změknutí cca 20 minut. Poté přidáme 1 malou růžičku květáku a polévku rozmixujeme do hladka. Do hladkého krému zamícháme 1 lžíci olivového oleje a na závěr na jemno nakrájenou petrželku.
Poznámka: Květák může nadýmat a prcka mohou pak trápit prdíky.