Není preclík jako preclík. O tom mě skvěle přesvědčila paní Sandtnerová při dnešním nedělním pečení. Kdo totiž čeká slanou pochoutku, kterou by rád zakousnul k pivu a ponořil do trochy hořčice, bude zajisté zklamán. Kdo však nemá očekávání a jeho chuť je nastavena na sladké pečivo k odpolední kávě, ten bude doslova nadšený. Sandtnerčin máslový preclík totiž vytře zrak ne jednomu milovníkovi sladkého. Není sice preclíkem v pravém slova smyslu, ale jeho chuť, nápadně připomínající francouzský croissant, Vás určitě nadchne tak, jako nás!
Co budete potřebovat:
Máslová placka:
- 70 g másla,
- 35 g hladké mouky.
Kynuté těsto:
- 35 g másla,
- 35 g cukru,
- 2 žloutky,
- sůl,
- citronová kůra,
- vanilka,
- 25 g droždí,
- 1/8 l vlažného mléka,
- 25 g polohrubé mouky,
- 30 g hrozinek.
Poleva:
- 60 g moučkového cukru,
- 1 lžička citronové šťávy,
- 1 lžička horké vody.
Recept podle Sandtnerky:
Nejdříve si připravíme máslovou placku takto: do prosáté mouky rozsekáme máslo, uděláme plochý bochánek a dáme jej do studena. Poté si uděláme kvásek: rozdrobené droždí umícháme s tlučeným cukrem, přidáme mouku a vlahé mléko, vše dobře zamícháme a dáme na teplé místo kynouti. Zatím si v míse umícháme máslo, cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru a utlučenou vanilku. Pak přidáme vykynutý kvásek a těsto zahustíme moukou tak aby bylo přiměřeně tuhé a na vále je dobře vypracujeme a dáme vykynouti. Vykynuté těsto rozválíme, doprostřed položíme máslový bochníček, těstem jej obalíme a opět rozválíme na tenký obdelník. Pak jej složíme na 3 díly, opět rozválíme, složíme jako po prvé a rozválíme na dlouhý pás. Polovinu těsta posypeme hrozinkami, druhou polovinu na ni přeložíme, zvolna opět rozválíme a nakrájíme na prst silné proužky, zatočíme je, uděláme preclíčky, složíme je na pomazaný plech a dáme vykynouti. Pak je potřeme žloutkem a dáme do horné trouby péci. Studené ozdobíme bílou polevou (ingredience mícháme tak dlouho, až je poleva hustá a lesklá.
Těsto se mi nepovedlo rozválet do příliš dlouhého obdélníku a tak jsem nakrájela pruhy z malého obdélníku a pruhy rozválela do dlouhé žížaly, kterou jsem posléze zamotala do preclíku. Preclíky jsem pekla v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut.
Doba přípravy 3 hodiny s náročností 3/5. (Poměrně pracné je rozválet těsto tak, aby se nepotrhalo.)
Nemělo by mouky být 250 g?