Z kuchařky paní Sandtnerové jsme již vyzkoušeli více než 100 receptů a čím více jich zkoušíme, tím těžší je vybrat něco, čím bychom Vás překvapili. Naštěstí nás Sandtnerka stále nepřestává překvapovat a tak jsme i tentokrát našli něco skvělého. Při hledání receptu jsme totiž zabrousili, až na prasečí stránky. Ale nebojte, není to žádná prasečina. Nebo možná trochu jo. Vepřovej žaludek jí totiž značně konkuruje. O čem, že to mluvíme? Dnes si tož připravíme domácí tlačenku a to pěkně po staru z vepřových žaludků.
Příprava na vaření byla jiná než obvykle. Nevím jak u vás, ale u nás v Liberci nemůžeme zajít do obchodu a poručit si dva vepřové žaludky. A tak jsme se vydali za řezníkem, na druhou stranu ještědského hřebenu. Samotné předání vepřového na tlačenku probíhalo již za naprosté tmy na opuštěném parkovišti, takže to mohlo vypadat i dost podezřele. Nicméně vše dobře dopadlo a my jeli domů, s bedýnkou masa a navíc i s receptem od pana řezníka. No pane jo! Proč z toho tedy neudělat tlačenkový souboj a nevyzkoušet oba recepty?
Náročnost: Velmi náročné na čas. Vezměte si na to raději pár dní volna, protože jen přemlouvání se na to osahávat vepřové žaludky vydá tak na jeden den 🙂
Doba přípravy: 8 hodin (+ 24 hodin odležení)
- 20 minut očištění masa,
- 4 hodiny vaření masa,
- 1 hodina krájení masa a mletí kůží,
- 20 minut povaření a kořenění,
- 20 minut plnění žaludků,
- 1 hodina vaření tlačenky,
- 1 hodina obracení chladnoucí tlačenky.
Co budete potřebovat :
- 750 g vepřového masa,
- 1 vepřový jazyk,
- 1 vepřové srdce,
- 1 vepřový rypáček,
- 2 vepřová ouška,
- 1 vepřový žaludek,
- 250 ml vepřové krve,
- sůl,
- pepř.
Recept podle Sandtnerky:
Vepřové maso, jazyk, srdce, vepřová ouška a rypáček (může se též přidat i telecí jazyk) opereme a vložíme do osolené vody a uvaříme. Uvařené, vychladlé nakrájíme na silné nudle, dáme do mísy, polijeme polévkou, vepřovou krví, osolíme a opepříme. Vepřový žaludek vyčistíme solí a černou moukou, dobře vypereme, dáme do něho maso s krví, zašpejlíme, povážeme motouzem, vložíme do polévky a vaříme zvolna hodinu. Potom tlačenku špejlí vyzkoušíme a neteče-li krev, vyndáme ji, vložíme mezi dvě prkénka, zatížíme a dáme vychladnou-ti do studena.
Co budete potřebovat podle pana řezníka (6 kg tlačenky):
- 3,8 kg vepřového masa,
- 3 vepřové jazyky,
- 3 vepřová srdce,
- 6 vepřových ledvinek,
- 1 kg vepřové kůže,
- 2 vepřové žaludek,
- 2 paličky česneku,
- majoránku,
- 1 malá lžička mletého zázvoru,
- sůl,
- pepř.
Recept podle mistra řezníka:
- Vepřové maso, jazyky, srdíčka, ledvinky a kůži očistíme a dáme vařit do opravdu velkého hrnce na zhruba 4 hodiny (my použili 20ti litrový hrnec).
- Uvařené kousky vyndáme a necháme je vychladnout. Vývar si rozdělíme na dvě poloviny.
- Vychladlé kousky nakrájíme na malé kostky o velikosti 1 x 2 cm. Kůži nameleme na masovém strojku a vše vrátíme zpět do vývaru. Přidáme koření a ještě 20 minut povaříme, dokud směs nebude vypadat jako guláš.
- Žaludky propláchneme a pomocí hrnku je naplníme směsí. Na konci je pořádně utáhneme a zavážeme provázkem. Takto připravenou tlačenku vložíme do druhé poloviny vývaru a dolijeme ho vodou tak, aby byly zcela ponořené. Tlačenky vaříme 1 hodinu na 90 °C.
- Hotové tlačenky vyndáme na prkénko a 1 hodinu ji každých 15 minut obrátíme.
- Tlačenku necháme do druhého dne vychladnout a takto připravenou ji krájíme na 1 cm silné plátky, na talíři ji pokapeme octem a ozdobíme nakrájenou cibulkou.
Ač máme paní Sandtnerovou rádi, musíme konstatovat, že tlačenka našeho řezníka nám chutnala o něco více, byla lépe okořeněná a díky tomu měla větší šmrnc.