Už když jsme se před téměř dvěma lety pustili do Sandtnerkovské výzvy, přáli jsme si opět vzkřísit staré české a mnohdy i zapomenuté recepty a více tak proniknout do tradiční české kuchyně, kterou si pamatujeme ze svého dětství. A tak vždy když přijde doba Vánoc, vzpomínáme na staré časy, na recepty našich babiček a přejeme si tu dobu na chvíli vrátit zpět. Třeba zázvorkami, prastarým českým vánočním cukrovím, které voní po exotice a chutná krásně staročesky.
Náročnost: Mírně náročné.
Doba přípravy: 13 hodin 10 minut
- 30 minut příprava těsta,
- 30 minut vykrajování,
- 12 hodin odpočívání,
- 10 minut pečení.
Co budete potřebovat (40 kousků):
- 250 g cukru,
- 2 vejce,
- 1 žloutek
- 10 g sušeného zázvoru,
- 250 g hladké mouky,
- 60 g bramborové moučky.
Recept podle Sandtnerky:
Tlučený prosátý cukr, celé vejce a žloutek dáme do mísy, kterou postavíme do vařící vody a mícháme až je těsto teplé. Potom mísu vyndáme a znovu mícháme až těsto vychladne, celkem 30 minut. Poté přidáme prosátý tlučený zázvor, hladkou mouku a přimísíme bramborovou moučku. Na vále vyhněteme těsto, vyválíme je a vykrájíme formičkou zázvorky. Složíme je na povoskovaný plech a necháme přes noc ležeti. Ráno je upečeme v mírné troubě.
Náš postup:
- Nejprve si vyložte plech pečícím papírem.
- cukr, vejce a žloutek dáme do malého kastrolku, který vložíme do většího kastrolu s horkou vodou a mícháme než se suroviny prolnou.
- Kastrolek vyndáme z velkého kastrolu a při pokojové mícháme do schladnutí.
- Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vyválíme za pomoci válečku na těsto 0,5 cm vysoké těsto a vykrájíme z něj různé tvary, které rozložíme na připravený plech.
- Takto připravené zázvorky necháme přes noc odležet.
- Ráno zázvorky upečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 10 minut.
- Upečené zázvorky necháme několik týdnů odležet než změknou.
Znáte zázvorky? Také Vám připomínají dětství.
Já, takový milovník zázvoru a nikdy jsem je nepekla… Že by?
Děkuji, Markét a zdravím. Helena
Dobrý den, jaký cukr používáte?
Dobrý den, v tomto receptu používám moučkový cukr.
Dobrý den, bramborovou moučkou se rozumí škrob? Děkuji
Dobrý den, ano, bramborový škrob.
Dobrý deň, zázvor mám veľmi rada, avšak stále mám pocit, že ho v zázvorkách nie je na moju chuť dosť silno cítiť. Máte skúsenosť s použítím čerstvého zázvoru alebo budem riskovať pleseň? Ďakujem
Dobrý den, s čerstvým bohužel zkušenost nemám. Je mi to líto!