V kuchyni pro mě není nic krásnějšího, než pořádný kus čerstvé ryby a tak ať už se jedná o místně dostupného pstruha nebo snad lososa, který k nám musí překonat tu velkou dálku, vždy si přípravu ryby užívám a s láskou o ni pečuji. Ač je totiž dnešní doba v mnohém pokroková, není vždy lehké se k dobré čerstvé rybě dostat a proto, když se mi taková ryba dostane do rukou, je to pro mne malý svátek.
K tomuto lososu jsem se dostala zcela náhodou, když jsem sháněla mořské plody na přípravu paelly. K mé smůle jsem však čerstvé plody nikde nesehnala, ale na druhou stranu mi byl nabídnut právě přivezený losos z Norska, kterému jednoduše nešlo odolat! Už cestou domů jsem měla jasno v tom, jak jej připravím, měla jsem totiž doma poměrně velkou zásobu citrusů, které jsem pořídila na velikonoční pečení a právě teď přišel ideální čas na to, je zužitkovat, s rybou se totiž skvěle snoubí, krásně ji provoní a dají ji nezaměnitelný šmak, který ocení i náš malý Štěpán. Toto jídlo je totiž skvělé nejen jako příjemná změna od masitých pokrmů, ale i jako jídlo z jednoho hrnce pro malé i velké jedlíky!
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 1 hodina
- 5 minut příprava bylinkového másla,
- 10 minut příprava brambor,
- 20 minut pečení brambor (pečeme během přípravy lososa),
- 10 minut příprava marinády,
- 10 minut očistění lososa,
- 5 minut příprava pokrmu,
- 30 minut pečení/dušení.
Co budete potřebovat (6 porcí):
- 1 kg lososa,
- 2 kg brambor,
- 1 pomeranč,
- 1 krvavý pomeranč,
- 1 citrón.
Na bylinkové máslo:
- 100 g změklého másla,
- hrst čerstvých bylin (bazalka, oregano, rozmarýn, tymián)
Na marinádu:
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce cukru muscovado,
- šťáva z 1/2 citronu,
- 1 lžíce olivového oleje,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme bylinkové máslo. Všechny bylinky si nasekáme najemno a zamícháme je do změklého másla. Takto připravené máslo necháme během přípravy lososa odpočinout v ledničce.
- Brambory očistíme kartáčkem, nakrájíme je na měsíčky a vložíme je na pekáč vymazaný olivovým olejem. Na vrchu je pokapeme také olivovým olejem a dáme je péci do trouby na 200 °C na 20 minut.
- Lososa omyjeme a za pomoci nože ho zbavíme kůže. Poté ho vložíme do máslem vymazaného pekáčku.
- V menší misce si připravíme marinádu. Česnek prolisujeme nebo utřeme dohladka, přidáme cukr, citrónovou šťávu, olej a dle chuti pepř a sůl. Vše promícháme a celého lososa tím potřeme. Na vrch ryby poklademe na kolečka nakrájené citrusy a pokud nám zbyly bylinky, můžeme je k rybě také přidat.
- Takto přichystaného lososa pečeme při 200 °C cca 30 minut. Hotového lososa podáváme s bylinkovým máslem a pečenými brambory.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete toto jídlo s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Pro špunta si na začátku přípravy pokrmu odkrojíme kus ryby a myslíme na něj i při marinádě, kterou nesolíme, nepepříme a nesladíme. Při přípravě marinády tedy postupujeme takto: Do misky vyždímeme šťávu z 1/2 citronu, přidáme propasírovaný česnek a olivový olej, marinádou trochu potřeme špuntova lososa, kterou dáme do vlastního pekáčku a poté zbylou marinádu doděláme pro dospěláckou variantu, tedy přidáme cukr, sůl a pepř a použijeme ji na našeho lososa. Na vrch špuntova lososa poklademe citrusy, přidáme k němu pár olivovým olejem potřených brambor a takto připravenou rybu dusíme v páře nebo ji zabalíme do sáčku na přípravu pro dušení a pečeme ho spolu s lososem pro dospěláky. Hotového lososa potíráme bylinkovým máslem, které je pro tyto účely připravené bez soli.
Takto připravené jídlo podávám Štěpánovi už od 11. měsíce (losos může vyvolávat alergickou reakci).