PAELLA

6.1K
Naše první setkání s paellou bylo vskutku nezapomenutelné a ač nás tenkrát příliš neoslovila stejně jsme na ní nezanevřeli a dali jí ještě šanci. Je pravda, že poprvé nám trošku zhořkla v ústech především díky okolnostem, za jakých jsme ji dostali naservírovanou, ale i přesto jsme v koutku duše věděli, že toto jídlo přeci není zas až tak špatné, ba naopak, paella je jedním z nejchutnějších španělských pokrmů a bylo by škoda, si na ni nechat zkazit chuť! Tento španělský kotlík totiž v sobě snoubí jedinečnou chuť čerstvých mořských plodů, sluncem provoněných rajčat, paprik, poctivého česneku no a vlastně naprosto všeho, co my máme tak moc rádi, ono to Španělsko vlastně není vůbec špatné! 
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 50 minut
  • 10 minut očištění mořských plodů,
  • 10 minut příprava ostatních surovin,
  • 25 minut vaření,
  • 5 minut odpočívání paelly.
Co budete potřebovat (2 porce):
  • 300 g slávek,
  • 250 g krevet,
  • 1 velký kalamár (cca 250 g),
  • 200 g kulatozrnné rýže,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 2 rajčata,
  • 1 červená paprika,
  • 1 velká mrkev,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • špetka šafránu,
  • 1 lžíce sladké papriky (koření),
  • peř,
  • sůl,
  • citrón,
  • čerstvá petržel.
Postup:
  1. Nejprve očistíme mořské plody. Krevety oloupeme tak, že hlavičku odlomíme v protisměru jejího pohybu a poté nařízneme krunýř a odloupneme jej. Na závěr vyndáme střívko. Střívko má kreveta nečekaně na zádech, zajeďte jí proto nožíkem mezi “žebra” a opatrně ho vytáhněte. Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je na stranu. Pokud se Vám s krevetami nechce čistit, můžete je pouze opláchnout a použít je do tohoto receptu v celku, obíračku absolvujete až při samotném jídle. Nyní se vrhněte na slávky. Slávky přeberte. Oddělte zavřené a otevřené kousky. Zavřené slávky, které mají zničenou lasturu (je v nich díra) vyhoďte. S otevřenými slávkami několikrát poklepejte a pokud se zavřou dejte je k zavřeným slávkám. Ty slávky, které i po poklepání zůstanou otevřené vyhoďte. Zavřené slávky očistěte kartáčkem a odstraňte jim přečnívající vousky, pořádně je propláchněte a dejte stranou. Kalamáru stáhneme kůži, odřízneme mu chapadla, rozpůlíme ho a odstraníme vnitřnosti. Následně ho nakrájíme na kostičky.
  2. Dále si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemno, papriku na tenké nudličky, rajče a mrkev na drobné kostky a česnek na plátky. 
  3. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, osolíme jej a dvě minuty na něm restujeme na kostky nakrájeného kalamára. Násladně kalamára vyndáme stranou a začneme na pánvi připravovat zeleninu. Nejprve necháme zesklovatět cibulku, poté přidáme mrkev, papriku a česnek a nakonec rajče. Když všechna zelenina změkne přidáme do směsi již připraveného kalamára a vše promícháme.
  4. Změklou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme papriku (koření), dle chuti sůl a pepř a pro barvu trochu šafránu. Vše promícháme a necháme chvíli bublat. 
  5. Nyní zeleninovou směs rovnoměrně zasypeme rýží, mírně ji pročechráme vařečkou a při mírné teplotě necháme prohřívat dokud rýže nepojme potřebnou tekutinu. Když rýže začíná měknout, poklademe na vrch paelly krevety a slávky a necháme je 5 minut dusit. Krevety mezitím zrůžoví a slávky se otevřou.
  6. Uvařenou paellu odstavíme z plotny, přikryjeme ji utěrkou a necháme ji 5 minut odpočinout.
  7. Hotovou peallu posypeme na drobno nakrájenou petrželkou a na měsíčky nakrájeným citrónem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena