Někdy se mí stýská po té době, kdy povinností bylo jen tolik, kolik jsme sami schopni zvládnout a starosti, se kterými jsme si dělali hlavu se snad ani starostmi nedaly nazvat. Tenkrát stačil jediný den pro to vyslovit myšlenku vyrazit někam za dobrodružstvím a ještě téhož dne cestu zajistit a naplánovat. Byli jsme mladí, neměli závazky a s tím, co bude v budoucnu, jsme si příliš hlavu nedělali. Ráda na tuto dobu vzpomínám a přemýšlím nad tím, jak to jednou uvidí náš malý Štěpán. Zda bude také poznávat svět a jaká místa asi navštíví?
Představuji si tu dobu a v myšlenkách vidím, jak se vrací z míst, která jsme sami navštívili. Jak sedíme večer zachumláni v dekách na terase a jeho vyprávění hltáme stejně jako tyto singapurské nudle, které držíme v rukách. S jeho vyprávěním se přenášíme do těch krásných uliček kosmopolitního Singapuru a vzpomínáme na tu chvíli, kdy jsme se Singapurem doslova projedli. Na to, jak jsme okoukávali přípravu jednotlivých jídel v jídelnách a jejich postupy probírali s místními. Na to, jak jsme si vychutnávali chajnanskou rýži s kuřetem, malajské saté nebo přikusovali dhosai v jedné z nejkrásnějších čínských čtvrtí na světě nebo třeba taky na to, jak jsme se poprvé setkali s asijským stylem polévek. Je mi jasné, že za tu dobu, než Štěpán vyroste, se toho ještě hodně změní. Nikdy se však nezmění naše láska k cestování a věřím, že ji Štěpán po nás podědí. Cestujte a ochutnávejte svět, ty zážitky Vám totiž nikdy nikdo nevezme!
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 25 minut
- 5 minut čištění krevet,
- 5 minut krájení surovin,
- 5 minut příprava vajec,
- 3 minuty vaření nudlí,
- 7 minut příprava pokrmu.
Co budete potřebovat (pro 2 osoby):
- 12 ks čerstvých krevet,
- 2 vejce,
- 1 mrkev,
- 1 červená cibule,
- 150 g pekingského zelí,
- 1 lžíce sojové omáčky,
- 1 lžička kurkumy,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme krevety. Krevety oloupeme tak, že hlavičku odlomíme v protisměru jejího pohybu a poté nařízneme krunýř a odloupneme jej. Na závěr vyndáme střívko. Střívko má kreveta nečekaně na zádech, zajeďte jí proto nožíkem mezi “žebra” a opatrně ho vytáhněte. Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je na stranu.
- Nyní si přichystáme zeleninu. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli očistíme na nakrájíme na měsíčky a pekingské zelí nakrájíme na menší kostky.
- Než se pustíme do samotné přípravy pokrmu, usmažíme si na pánvi na na troše oleje míchaná vajíčka.
- V pánvi wok si rozpálíme trochu oleje, přidáme nakrájenou zeleninu a zprudka ji orestujeme. Poté přidáme smažená vejce, sojovou omáčku, kurkumu a dle chuti sůl. Vše pěkně promícháme, aby se chuti prolnuly. Na vrch dáme orestované směsi položíme očištěné krevety a necháme je pár minut prohřát. Hotové jsou ve chvíli, kdy chytí růžovou barvu a trochu se zkroutí.
- Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a dle návodu v ní uvaříme rýžové nudle. Trvá to 3 – 5 minut podle toho, jaké nudle jste koupili. Uvařené nudle scedíme a přidáme je k ostatním surovinám. Vše pořádně promícháme a dle potřeby dochutíme.
Výborný a neuvěřitelně snadný recept. Kvůli němu už budu mít vždy v zásobě krevety 😍
Moc děkujeme 🙂