Když tak přemýšlím nad všemi těmi cestami za dobrým jídlem, dochází mi, že vlastně všechny tyto cesty jsou pro nás v kuchyni tou největší inspirací, kterou při vaření máme. Cestování nás velmi ve stravování ovlivňuje a nutí nás se zamyslet nejen nad stravovacími návyky, ale i nad tím, jaké suroviny v kuchyni používáme a jak je kombinujeme s pro nás již známými chutěmi. Baví nás ta variabilita v jídlech, kterou nám cestování nabízí a my tak můžeme u dobré večeře vzpomínat na naše toulky světem a co více, někdy je i propojit v jedno skvělé jídlo, které zachycuje všechny ty skvělé vzpomínky na Asii, Austrálii, ale i krásné ostrovy Jižního Pacifiku.
Náročnost: Středně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 25 minut (+ alespoň 10 hodin kynutí burgerů)
- 15 minut příprava těsta na housky,
- 10 hodin celkové kynutí těsta,
- 5 minut zpracování housek,
- 15 minut pečení housek,
- 15 minut příprava směsi na placky,
- 15 minut příprava omáčky,
- 10 minut příprava ostatních surovin do burgeru.
Co budete potřebovat (na 6 burgerů):
Na housky:
- 370 g hladké mouky,
- 240 ml vody,
- 1 vejce,
- 20 ml olivového oleje,
- 10 cukru,
- 1 lžička kurkumi,
- 7 soli,
- 7 sušeného droždí,
- sezamová semínka.
Na placky:
- 300 g červené čočky,
- 150 g ovesných vloček,
- 2 vejce,
- 1 červená cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 20 g čerstvého zázvoru,
- Pepř,
- Sůl.
Na omáčku:
- 250 g majonézy (víte jak si udělat majon’ ézu doma?),
- 100 g sýru phyladelphia.
Do burgeru:
- 1 okurka,
- 1 mrkev,
- 10 větviček čerstvého koriandru,
- sweet chilli omáčka,
- sezamová semínka.
Postup na přípravu housek na burgery:
- Nejprve si den předem připravíme těsto na housky. Do malé mísy nalijeme vlažnou vodu (musí být vlažná, né horká, horká tekutina by zabila kvasinky), do ní nasypeme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme cukr a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut.
- Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl a kurkumu.
- Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál a pečlivě jej propracováváme dokud nevznikne kompaktní, ale pružné těsto. Takto připravené těsto dáme do velké mísy, ve které bude mít dostatek místa, zakryjeme jej fresh folií, vložíme jej do lednice a necháme ho minimálně 8 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vypracujte kulaté bochánky. Bochánky dáme na pečícím papírem vystlaný plech. Z vrchu je mírně zploštíme, aby burgery nebyly příliš vysoké a tak to je na plechu necháme kynout 1 hodinu.
- Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
- Vykynuté bochánky pomažte vejcem a posypte sezamovým semínkem a pečeme je v troubě vyhřátě na 200 °C cca 15 minut.
Postup na přípravu placek:
- Červenou čočku propereme ve vodě a poté ji uvaříme dle návodu. Nevařte ji příliš dlouho, ale ani příliš krátce, pouze tak aby byla dobrá na zkus a nebyla rozvařená. Uvařenou čočku hned zcedíme a necháme bokem vykapat.
- Do menší misky nasypeme ovesné vločky, které zalijeme zhruba 100 ml vody a necháme ji chvíli nabobtnat.
- Mezitím než budou vločky nabobtnané a čočka přichystaná si připravíme ostatní suroviny. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek utřeme a zázvor nakrájíme na menší kostičky.
- Nyní vše smícháme v jedné míse. Tedy smícháme čočku, vločky, vejce, cibuli a česnek. Pokud s námi budou jíst i malé děti, z této směsi jim část oddělíme, pokud ne pokračujeme dále tím, že přidáme zázvor a dle potřeby směs dochutíme solí a pepřem. Směs bude poměrně řídká, ale toho se nemusíte bát, na pánvi se vše zpraví.
- Do velké ploché pánve nalijeme trochu oleje a lžící na ni nandáme (nalijeme) placky, které vařečkou vytvarujeme do tvaru burgerů. Placky smažíme několik minut z obou stran.
Postup na přípravu burgerů:
- Nejprve si přichystáme všechny vložky do burgeru.
- První připravíme omáčku tak, že v menší misce smícháme majonézu se sýrem philadelphia. Ještě lepší chuti dosáhnete pokud si majonézu připravíte doma (V hluboké porcelánové míse mícháme čerstvé žloutky se solí a za stálého míchání přídáváme po kapkách olej tak dlouho, až nám žloutky ztuhnou a kolem metly se nám majonéza spojí do hrudky. Pak přikapeme citrónovou šťávu a opět za stálého míchámí přikapáváme olej dokud nezískáme hustou majonézu.)
- Nyní si připravíme zeleninu. Okurku i mrkev očistíme a ostrouháme škrabkou. Škrabkou poté okurku strouháme dále tak, aby vznikli jemné tenké plátky. Stejný postup aplikujeme i na mrkev. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky.
- Nyní přejdeme ke skládání burgeru. Housky podélně prořízneme. Naspod naneseme pěknou vrstvu omáčky, další vrstvou bude čerství koriandr, na něj dáme přichystanou placku, na ni plátky okurky a mrkve, zeleninu zakápneme sweet chilli omáčkou, posypeme ji semínky, přidáme cibuli a přiklopíme horní částí housky.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete placku z červené čočky s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Oddělenou směs pro prcka nalijeme do menších formiček (například na muffiny) a takto připravené formičky dáme péci do trouby na 160 °C asi 10 minut nebo i více dle velikosti formičky. (Dokud byl Štěpán malý (méně než rok) dávala jsem jeho plech do sáčku na přípravu pro dušení nebo připravovala jeho porci v páře.)
Pokud chcete vašemu dítku přichystat přímo burger, aby byl podobný tomu dospěláckému, stačí z těsta na housky vynechat kurkumu a upéci mu tak malou burger housku, kterou promažete lučinou a vyplníte takto připravenou placku, nastrouhanou okurkou a mrkví.
Takto připravené jídlo podávám Štěpánovi od 1 roku.