Rok se s rokem sešel a u nás opět nastalo to období, kdy se v cuketách doslova topíme. Lednici mám jimi napěchovanou k prasknutí, další kousky mi leží ve spíži a po všech těch receptech, které každý rok točíme stále dokola, mi už pomalu docházejí nápady, co z nich dělat. Na druhou stranu se díky nekonečnému množství cuketových zásob máme stále co jíst a i kdybychom měli vyjedenou celou lednici, víme, že cukety tam budeme mít prostě pořád. Podobná situace se nám stala i dnes. Na nákup nám se Štěpánem nezbyl čas a tak abychom neumřeli hlady, musela jsem si poradit s těmi zbytky, co v lednici zůstaly. K našemu překvapení však tyto zbytky daly vzniknout opravdu vynikajícímu receptu, který jsme si i přes cuketovou nasycenost velmi oblíbili a určitě tak stojí za to, abychom se o něj s vámi podělili!
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
- 15 minut příprava surovin,
- 30 minut vykapání cukety,
- 10 minut příprava směsi na placky,
- 5 minut příprava dipu,
- 20 minut smažení.
Co budete potřebovat (15 placiček):
- 600 g cukety,
- 200 g ovesných vloček,
- 2 vejce,
- 100 g parmazánu,
- 50 g sušených rajčat (u varianty pro děti 1 menší rajče),
- hrst čerstvé bazalky,
- 3 snítky oregana,
- sůl,
- pepř.
Na dip: 1 zakysaná smetana, dle chuti petrželka, pažitka a tymián.
Postup:
- Nejprve si připravíme cuketu tak, že ji omyjeme, nastrouháme ji na hrubém struhadle a poté ji dáme přes misku do cedníku odkapat alespoň na 30 minut. Tekutinu nevylijeme, ale necháme ji na později.
- Sušená rajčata nakrájíme na drobné kostičky, parmazán nastrouháme na jemno a bylinky nasekáme.
- Do mísy s tekutinou, která odkapala z cukety, nasypeme vločky. Promícháme je a necháme je všechnu tekutinu vsáknout. Poté do misky přidáme odkapanou cuketu, vejce, bazalku a oregano a vše pěkně promícháme. Pokud s námi budou jíst i malé děti, z této směsi jim část oddělíme, pokud ne, pokračujeme dále tím, že přidáme parmazán, sušená rajčata a dle chuti sůl a pepř. Vše ještě jednou promícháme a necháme chvilku odležet.
- V pánvi rozpálíme trochu oleje a lžící na ni naneseme hromádky cuketové směsi, které lžící zploštíme. Každou placku smažíme na mírném ohni cca 4 minuty z každé strany.
- Než všechny placky usmažíme, připravíme si dip tak, že do zakysané smetany zamícháme nadrobno nasekanou pažitku, petrželku a tymián. Než všechny placky usmažíme bylinky se v dipu pěkně rozleží a při servírování již bude mít tu správnou chuť.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete tyto cuketové placky s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Do oddělené směsi pro prcka nakrájíme jedno menší rajče a směs dobře promícháme. V pánvi necháme rozpustit přepuštěné máslo a lžící na ni naneseme hromádky cuketové směsi, které lžící zploštíme. Každou placku smažíme na mírném ohni cca 4 minuty z každé strany.
Vzhledem k přípravě jídla na pánvi podávám takto připravené jídlo podávám Štěpánovi od 1,5 roku. Když byl menší připravovala jsem podobné placičky v troubě nebo v pečícím sáčku.
Recept vypadá skvěle! Cuketový placky miluju, takže tyhle určitě vyzkouším!
Karolína & Korea v Česku
Tý jo tohle vypadá dobře. 🙂
Miska blog
Určitě vyzkouším!! �� Díky za inspiraci ����❤️