Vždy když se venku začne oteplovat a pomalu začíná přicházet léto, začnu mít toto období spojené s častějším setkávání s přáteli, které trávíme na venkovní terásce s chladným drinkem a pořádnou porcí dobrého jídla. Do noci pak vzpomínáme na staré příhody a rozebíráme aktuální rodinné i politické situace. Mám tyto večery ráda a pokaždé když očekávám krásný teplý večer, obvoláváme přátele a chystáme se na příjemné chvíle s našimi nejbližšími.
Léto je pro taková setkání jak dělané a stejně tak je dělané i pro grilování. U nás však teď grilování příliš nefrčí. Ne že bychom ho neměli rádi, ba naopak grilování milujeme, ale v novém domově nám nějak není přáno. Jednou se nám totiž naším kouřícím grilem podařilo zamořil sousedův byt a my dostali vyčiněno tolik, že ještě nyní nám tato situace není lhostejná. Proto jsme tentokrát místo přípravy pochoutek na grilu raději zvolili přípravu tradičního anglického roastbeefu, který potěší ne jednoho jedlíka a ozvláštní příjemné setkání s přáteli.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
- 15 minut příprava surovin,
- 5 minut restování masa,
- 10 minut restování zeleniny,
- 50 minut pečení,
- 10 minut finální příprava omáčky.
Co budete potřebovat (4 porce):
- 800 g nízkého roštěnce,
- 5 lžic olivového oleje,
- 2 lžíce dijonské hořčice,
- 1 lžíce hořčičných semínek,
- 200 g mrkve,
- 200 g petržele,
- 1 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 3 snítky rozmarýnu,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme všechny suroviny. Hovězí maso si očistíme a svážeme jej provázkem, aby během pečení drželo tvar. Zeleninu, cibuli a česnek si očistíme a nakrájíme na větší kousky, na kterých budeme maso péct v troubě. Brambory očistíme kartáčkem a nakrájíme je na čtvrtky.
- Brambory rozložíme na pečící plech, jemně je polijeme olejem, osolíme je a rukou promícháme. Takto přichystané brambory pečeme pod grilem v troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Brambory lze péci i současně s roastbeefem (50 minut na 140 °C).
- Nakrájenou zeleninu orestujeme na pánvi tak, aby dostala mírně zlatavou barvu. Takto připravenou zeleninu vložíme na pekáč a na ni položíme čerstvý rozmarýn.
- Roštěnec osolíme, opepříme, potřeme olejem a zprudka orestujeme na pánvi (asi 1 minutu z každé strany). Maso položíme na připravenou zeleninu, potřeme ho dijonskou hořčicí smíchanou s hořčičnými semínky. Do pekáče přidáme kousek masa a dáme jej péci do trouby.
- Maso pečeme v troubě předehřáté na 140°C. Teplotu masa kontrolujeme teploměrem, dokud nemá střed masa 50-55°C. Pokud máte troubu s pečícím senzorem, použijte k určení teploty pečící sondu. Značně Vám to ulehčí práci, protože nebudete muset neustále lézt do trouby a předejdete tak zbytečnému větrání.
- Upečené maso vyndáme z trouby na prkénko, zbavíme jej provázku a následně nakrájíme na tenké plátky.
- Rozmarýn vyndáme z pekáče a zbylou zeleninu rozmixujeme dohladka tak aby nám vznikla středně hustá omáčka. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody.
- Roastbeef podáváme nakrájený na jemné plátky rozložený na pekáči nebo prkénku, obložený pečený bramborami spolu s v omáčníku naservírovanou omáčkou z kořenové zeleniny.
Tak tohle vypadá naprosto božsky. Ocitla jsem se asi v jiném ráji. 🙂
Moc děkujeme! Určitě recept vyzkoušejte, stojí to za to!