SNÍDANĚ PRO MELOUNKA

3.7K
Vždy když se rok nachýlí ke svému konci, přichází takové to období, kdy člověk staví své konání na pomyslné misky vah a přemýšlí o tom, jaký ten uplynulý rok vlastně byl a co by v roce následujícím chtěl změnit. Myslím, že to tak má každý a já rozhodně nejsem výjimkou.  Když se tedy psal prosinec 2017 nezbývalo mi si přiznat, jak moc pro mě tento rok byl náročný! Ze dne na den přišel do naší rodiny nový člen našeho týmu a život se nám tak převrátil vzhůru nohama. Najednou bylo vše jinak a srovnat se s touto zásadní změnou nebylo jednoduché. Mé životní hodnoty začali směřovat k novému cíli a můj denní režim byl najednou ten tam. Rázem jsem začala žít zcela bez režimu a den se už neodvíjel od toho, jak si jej naplánuji, ale jak mi jej naplánuje náš malý melounek. První rok byl tak do značné míry chaotický (tedy alespoň pro mě, která řád k životu potřebuje) a já se tomuto chaosu rozhodla v novém roce nastolit režim! Opět jsem zavedla pravidelnost a začala ji učit i našeho malého Štěpánka. 

Jak už to je u nás zvykem, vše se točí kolem jídla a tak i naše pravidelnost začala u jídla, přesněji tedy u prvního jídla dne, které jsme pojali jako hezkou tradici našich společných snídaní se Štěpánkem a víte co Vám řeknu? Po těch 224 společných snídaních si snad už ani nedokáži představit, že by náš den měl začít nějak jinak! Dnes Vám tedy přinášíme malou inspiraci na společnou dětsko-dospěláckou snídani, kterou každý den hltíme náš instagram a doufáme, že Vás bude opět inspirovat!

1. BANÁNOVÉ LÍVANCE


Náročnost: Nenáročné



Doba přípravy: 15 minut
  • 5 minut příprava směsi,
  • 5 minut odstátí,
  • 5 minut smažení.

Co budete potřebovat (na 6 lívanců):


  • 1 zralý banán,
  • 100 g ovesných vloček,
  • 100 ml mléka,
  • 1 lžíce pohankové mouky,
  • 1 vejce,
  • ovoce na dozdobení.

Postup:


  1. Vločky zalijeme mlékem, promícháme je a necháme je chvíli odstát.
  2. Mezitím si oloupeme banán a vidličkou ho rozmačkáme. Nejlepší jsou přezrálé banány nebo banány, které vám už nějaký den leží doma, aby byly pěkně měkké a sladké.
  3. Banán přidáme k vločkám, dále přidáme vejce a mouku a vše pořádně promícháme.
  4. Na pánvi si rozehřejeme trochu přepuštěného másla a lžící na ni klademe lívanečky. Každý lívanec opékáme na mírném ohni z obou stran asi 2 minuty.

2. AVOKÁDO BAGEL

Doba přípravy: 10 minut (s houskou 4 hodiny)

  • 5 minut příprava avokáda,
  • 8 minut vaření vajíčka,
  • 3 minuty příprava surovin,
  • 2 minuty finální příprava bagelu.
Co budete potřebovat (na dva bagely):
  • 2 bagely (nebo jakékoliv jiné pečivo, které má drobek rád),
  • 1 avokádo,
  • 1 rajče,
  • 1 vejce,
  • citron,
  • petržel.

Postup:

  1. Nejprve si dáme vařit do malého kastrolku s vodou vejce.
  2. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme mu pecku a lžící jej vydlabeme. Avokádo dáme do menší misky, vidličkou jej rozmačkáme, přidáme pár kapek citrónu a najemno nasekanou petrželku.
  3. Vejce oloupeme a nakrájíme na plátky, rajče omyjeme a nakrájíme také na plátky.
  4. Bagel rozřízneme, namažeme ho avokádovou pomazánkou (nejlépe obě strany půlky) a na ni poklademe nakrájené rajče a vajíčko.

3.  MLÉČNÁ JÁHLOVÁ KAŠE


Náročnost: nenáročné


Doba přípravy: 10 minut

  • 5 minut příprava kaše,
  • 5 minut zdobení.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
  • 150 g instantních vloček (jáhlové, rýžové, kukuřičné)
  • 400 ml mléka,
  • ovoce na dozdobení.
Postup:
  1. Vločky uvaříme dle návodu na obalu vloček (Většinou se jedná o poměr 1 nádobka vloček a dvě nádobky tekutiny). Vločky uvaříme v mléce dokud nezhoustnou.
  2. Uvařenou kaše zdobíme ovocem tak aby vypadala jako zvířátko.

4. POHANKOVÉ PALAČINKY S TVAROHEM A PAŽITKOU


Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 25 minut

  • 5 minut příprava směsi na palačinky,
  • 5 minut příprava tvarohu,
  • 13 minut smažení,
  • 2 minuty balení.

Co budete potřebovat (na 5 palačinek)

  • 500 ml mléka,
  • 180 g pohankové mouky,
  • 250 g tvarohu,
  • 2 vejce,
  • hrst sekané pažitky.
Postup:
  1. Do větší mísy nalijeme mléko, přidáme mouku a vejce a vše pořádně promícháme kvedlačkou. Směs necháme 5 minut odležet.
  2. Mezitím, než nám těsto odleží si přichystáme náplň do palačinek. Tvaroh dáme do misky, přidáme jemně nasekanou pažitku a vše důkladně promícháme.
  3. Na těžké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a sběračkou na ni nalijeme palačinku, kterou smažíme na mírném plameni zhruba minutu z každé strany.
  4. Ještě teplé je plníme tvarohem a podáváme.

5. TOUSTY CAPRESE


Náročnost: nenáročné (pokud se pustíte i do pečení toustového chleba, tak je to náročné)


Doba přípravy: 10 minut (s pečením chleba 2,5 hodiny)

  • 5 minut příprava surovin,
  • 5 minut pečení toustu.
Co budete potřebovat (na dva tousty):
  • 4 plátky toustového chleba,
  • 1 mozarela,
  • 1 rajče,
  • 5 listů bazalky.
Postup:
  1. Chléb nakrájíme na plátky, stejně tak nakrájíme i mozarelu a rajče.
  2. Na chléb poskládáme plátky mozarely a rajčete, na vrch dáme na plátky nakrájenou bazalku a toust přiklopíme druhým plátkem toustového chleba. Takto pokračujeme i u druhého toustu.
  3. Tousty opékáme z obou stran na sucho na pánvi zhruba 5 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí.

Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Za sebe doporucuju zahodit instantni vlocky (taky jsem je zkousela) a nakoupit cela zrna. Jahly, pohanku. Priprava se tedy varenim protahne na 20minut, ale chutove je to bezkonkurencne lepsi plus samozrejme vyzivnejsi. Po uvareni jsem rozmixovala tycovym mixerem. Pokud jsem chtela ochucenou, mixla jsem treba s hruskou, bananem…
    Ale moje vytvory teda nikdy nebyly takhle krasne na pohled ❤️

  2. All About Candy's Life says:

    Krásný článek a fotky ♥ Banánové lívanci miluji a ostatní recepty musím někdy taky zkusit 🙂

    All About Candys Life

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena