CIBULOVÝ KOLÁČ

30.8K
Vzpomínám si na to, když jsem cibulový koláč ochutnala poprvé. Tenkrát to bylo v naší oblíbené restauraci Black horse a já byla naprosto unešená z jeho jemně nasládlé a příjemně kořeněné chuti. Do cibulového koláče jsem se zamilovala na první ochutnání a jelikož jsem si jej chtěla začít připravovat i doma, snažila jsem se mu přijít na kloub. Postupem času jsem jej začala ochutnávat všude, kde se dalo, doma i v zahraničí. Chtěla jsem totiž najít ten nejlepší cibulový koláč na světe a světe div se, nejlepší byl vlastně ten, který jsem tenkrát ochutnala tady v Black horse. I když víte co? Možná je nejlepší ten, který si na jeho motivy děláme my doma!   
Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 25 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 5 minut příprava těsta do formy,
  • 10 minut příprava surovin na náplň,
  • 20 minut příprava surovin na pánvi,
  • 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (na jeden koláč o průměru 27 cm):
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky,
  • 100 g másla,
  • 20 ml vody,
  • 1 vejce,
  • špetka soli.
Na náplň:
  • 600 g cibule,
  • 100 g zauzené šunky,
  • 80 g másla,
  • 300 ml smetany,
  • 2 vejce,
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme těsto na koláč. Do větší mísy vložíme mouku, sůl, vejce, vodu a na kousky nakrájené máslo. Vařečkou směs promícháme a poté ji rukou propracujeme tak, abychom všechny suroviny spojili v hladké křehké těsto.
  2. Těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a přeložíme jej do formy na koláč. Těsto do formy srovnáme, uhladíme jej a okraje ořízneme. Dno koláče jemně propícháme několikrát vidličkou a na chvíli jej necháme odležet v lednici.
  3. Nyní si připravíme náplň do koláče. Cibuli očistíme, přepůlíme ji a nakrájíme ji na jemné plátky. Ve větší pánvi si rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté pánev přiklopíme poklicí, teplotu stáhneme na nízko a cibuli necháme 15 minut dusit, přičemž ji občas promícháme, aby se nepřipálila. Mezitím si nakrájíme šunku na menší kostky a když je cibule hotová přidáme k ní šunku a zlehka ji opečeme. Potom pánev odstavíme.
  4. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  5. Do vyšší nádoby nalijeme smetanu, přidáme k ní vejce a koření (muškátový oříšek, pepř a sůl) a vše kvedlačkou promícháme. Směs nalijeme na cibuli se šunkou, vše promícháme a nalijeme na připravené těsto v koláčové formě.
  6. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej cca 30 minut.

Zapojte se do konverzace

  1. Andrea S says:

    Dobrý den, jaou smetanu je nejlepší použít? Zakysanou nebo ke šlehání.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      lepší je smetana ke šlehání. Dávám 31%.

      Přeji ať chutná 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena