Vzpomínám si na to, když jsem cibulový koláč ochutnala poprvé. Tenkrát to bylo v naší oblíbené restauraci Black horse a já byla naprosto unešená z jeho jemně nasládlé a příjemně kořeněné chuti. Do cibulového koláče jsem se zamilovala na první ochutnání a jelikož jsem si jej chtěla začít připravovat i doma, snažila jsem se mu přijít na kloub. Postupem času jsem jej začala ochutnávat všude, kde se dalo, doma i v zahraničí. Chtěla jsem totiž najít ten nejlepší cibulový koláč na světe a světe div se, nejlepší byl vlastně ten, který jsem tenkrát ochutnala tady v Black horse. I když víte co? Možná je nejlepší ten, který si na jeho motivy děláme my doma!
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 25 minut
- 15 minut příprava těsta,
- 5 minut příprava těsta do formy,
- 10 minut příprava surovin na náplň,
- 20 minut příprava surovin na pánvi,
- 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (na jeden koláč o průměru 27 cm):
Na těsto:
- 250 g hladké mouky,
- 100 g másla,
- 20 ml vody,
- 1 vejce,
- špetka soli.
Na náplň:
- 600 g cibule,
- 100 g zauzené šunky,
- 80 g másla,
- 300 ml smetany,
- 2 vejce,
- 1/2 lžičky muškátového oříšku,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto na koláč. Do větší mísy vložíme mouku, sůl, vejce, vodu a na kousky nakrájené máslo. Vařečkou směs promícháme a poté ji rukou propracujeme tak, abychom všechny suroviny spojili v hladké křehké těsto.
- Těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a přeložíme jej do formy na koláč. Těsto do formy srovnáme, uhladíme jej a okraje ořízneme. Dno koláče jemně propícháme několikrát vidličkou a na chvíli jej necháme odležet v lednici.
- Nyní si připravíme náplň do koláče. Cibuli očistíme, přepůlíme ji a nakrájíme ji na jemné plátky. Ve větší pánvi si rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté pánev přiklopíme poklicí, teplotu stáhneme na nízko a cibuli necháme 15 minut dusit, přičemž ji občas promícháme, aby se nepřipálila. Mezitím si nakrájíme šunku na menší kostky a když je cibule hotová přidáme k ní šunku a zlehka ji opečeme. Potom pánev odstavíme.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Do vyšší nádoby nalijeme smetanu, přidáme k ní vejce a koření (muškátový oříšek, pepř a sůl) a vše kvedlačkou promícháme. Směs nalijeme na cibuli se šunkou, vše promícháme a nalijeme na připravené těsto v koláčové formě.
- Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej cca 30 minut.
Dobrý den, jaou smetanu je nejlepší použít? Zakysanou nebo ke šlehání.
Dobrý den,
lepší je smetana ke šlehání. Dávám 31%.
Přeji ať chutná 🙂